Про це повідомила заступниця міністра оборони України Ганна Маляр. Вона відзначила покращення оперативної (тактичної) ситуації та вирівнювання лінії фронту.

«Ситуація на півдні за минулий тиждень істотних змін не зазнала. Сили оборони України продовжували ведення наступальної операції на Мелітопольському та Бердянському напрямках», — поінформувала Маляр.

Тим часом у мережі опублікували кадри боїв і висадки нашого десанту на лівому березі Дніпра в районі Антонівського мосту. Наразі ЗСУ вдалося зайняти там невеликий плацдарм.
Контрнаступ відбувається під щільним вогнем ворога. Так, Маляр говорить про те, що тільки на півдні України росіяни здійснили за тиждень 6457 обстрілів, за цей час випустили 315 006 боєприпасів — або ж приблизно по 45 000 боєприпасів на день!

Водночас на сході України наші військові проводили і наступальні, і обороні дії, мали тактичний успіх. Рашистам не вдалося вибити наших захисників із займаних позицій на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. Натомість на низці ділянок ЗСУ контрнаступали і просунулися вперед від 1 до 2 км. Так, внаслідок успішних дій бійців 3-ї окремої штурмової бригади повністю зачищено від російських окупантів західний берег каналу Сіверський Донець — Донбас.

Також українські військові звільнили ще одне село поблизу кордону Донецької і Запорізької областей. Ідеться про Рівнопіль Великоновосілківської громади у Волноваському районі Донеччини.

«Сили оборони повернули Рівнопіль під наш контроль. Рухаємось далі», – повідомила вдень 26 червня заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

Рівнопіль і його околиці розташовані між двома територіями в Запорізькій і Донецькій областях, звільненими ЗСУ в червні.

Як зазначають у МОУ, російські загарбники чинять потужний опір, але разом з тим мають і серйозні втрати особового складу, озброєння та військової техніки. Мовляв, «загиблих за минулий тиждень у ворога у 8 разів більше, ніж у нас».

Зараз, за інформацією заступниці очільника МОУ Ганни Маляр, рф повертає на східний фронт свої війська, які виводила, аби перемістити в Московську область через заколот найманців пвк «вагнер» під керівництвом ватажка євгена пригожина.

Згідно зі звітом Інституту вивчення війни (ISW), росія може звинувачувати Україну у провокаціях на фронті, щоб приховати свої власні невдачі.

«Збройний бунт «вагнера» 23-24 червня, схоже, не змінив бойові можливості російських військ у війні з Україною. За даними російських та українських джерел, на фронті тривають звичайні бої, а росіяни посилили наземні атаки поблизу Бахмута. Деякі джерела використовували збройне повстання як риторичний прийом, щоб превентивно виправдати російські сили від будь-яких українських здобутків, досягнутих 24 та 25 червня», — вважають аналітики ISW.

Своєю чергою командувач Об’єднаних сил ЗСУ Сергій Наєв поінформував, що у Північній операційній зоні завершено будівництво психологічно-тактичних смуг перешкод, яке тривало понад пів року. За цей час створено понад півсотні подібних баз. Повідомляється, що тисячі українських захисників, які пройшли навчання, вже нищать російських окупантів на сході країни та на інших стратегічних напрямках. Повертаючись на ротацію, воїни діляться своїм досвідом з новачками, формуючи нові штурмові групи для завдання вирішального удару по ворогу. На цих базах у північній зоні навчання триває безперервно цілодобово.