Про це свідчать дані Організації Об’єднаних Націй в Україні, яка оприлюднила оцінку впливу війни на людей.

«65 відсотків домогосподарств повідомили про зниження доходів з лютого 2022 року; частка сімей, для яких основним джерелом доходу є оплачувана робота, зменшилася з 67 до 53 відсотків», — ідеться у прес-релізі.

Найнижчий рівень доходів, за даними ООН, мають ВПО, особи з інвалідністю та люди похилого віку.

При цьому 45 відсотків населення України належить щонайменше до однієї вразливої групи.

В ООН прогнозують, що у 2023 році рівень безробіття становитиме 18,3 відсотка.

Водночас 44 відсотки домогосподарств, за даними Організації Об’єднаних Націй, не можуть дозволити собі найнеобхідніше, частка домогосподарств з недостатнім споживанням продуктів харчування зросла до третини. 43 відсотки домогосподарств повідомили, що обмежують порції, беруть продукти в борг та/або cпоживають дешевші продукти.

За оцінкою ООН, хоча рівень життя та доступ до базових послуг стабілізувався після перших місяців повномасштабної війни, взимку 2022/2023 років. умови життя українців погіршилися через проблеми в наданні комунальних послуг по всій країні. Галузі охорони здоров’я та освіти зазнали аналогічного впливу. Підраховано, що 22 відсотки домогосподарств витрачають понад чверть свого щомісячного доходу на охорону здоров’я, а 11 відсотків молоді зазначили, що не мають доступу до якісної освіти.

Тим часом українські безробітні, залучені до виконання суспільно корисних робіт, заробили вже 200 мільйонів гривень.

Про це інформує Перший віцепрем’єр-міністр України — Міністр економіки Юлія Свириденко.

«Проект «Армія відновлення» працює вже у 18 регіонах, нещодавно до нього долучилась Вінницька область. Загалом до виконання суспільно корисних робіт в рамках проекту залучено вже понад 30 тисяч безробітних, які заробили за здійснення робіт з відбудови 200 мільйонів гривень. Лідером серед регіонів у цьому проекті залишається Полтавська область, де такі роботи виконують понад 5 тисяч безробітних. Цим проектом ми підтримуємо людей, що тимчасово опинились без роботи, адже за виконання суспільно корисних робіт вони отримують від держави оплату в розмірі щонайменше 6700 гривень, а це більше, ніж середня допомога з безробіття тим, хто перебуває на обліку в центрі зайнятості», — зазначила посадовиця.

Серед найбільш активних учасників проекту: Полтавська область — залучено 5434 особи; Харківська область — 5151 особа; Донецька область — 3563 особи; Київська область — 3333 осіб; Чернігівська область — 3234 особи.

Насамкінець інформація від Пенсійного фонду України. 23 червня завершено фінансування пенсій за цей місяць.

Так, профінансовано:

— 57,6 мільярда гривень — на пенсійні виплати, зокрема 10,1 мільярда гривень через АТ «Укрпошта», 47,5 мільярда гривень через уповноважені банки;

— 1030,5 мільйона гривень на житлові субсидії та пільги;

— 2086,8 мільйона гривень на страхові виплати, в тому числі 1012,9 мільйона гривень на оплату лікарняних.

У червні надано 783 тисячі послуг особам, які звернулися до органів Пенсійного фонду України.

Фото з відкритих джерел.