Ракетами С-300 країна-терорист влучила у наповнений цивільними людьми заклад харчування в центрі міста Краматорська та приватний сектор населеного пункту Біленьке Донецької області.

За даними ДСНС на ранок середи, кількість загиблих внаслідок російського ракетного удару по Краматорську зросла до 8 осіб, серед них троє дітей, поранення дістали 60 осіб. Пошкоджено багатоквартирні та десятки приватних житлових будинків.

На фронті противник зосереджує основні зусилля на Лиманському, Бахмутському та Мар’їнському напрямках. Протягом доби відбулося понад 30 бойових зіткнень. ЗСУ створили загрозу для окупантів фактично по всій протяжності фронту. Активні бої тривають від Куп’янського району до Кам’янського на Запоріжжі, і навіть на лівобережжі Херсонщини.

Українські захисники зайняли та утримують позиції на лівому березі Херсонської області. Це підтверджує й Інститут вивчення війни. Мовляв, на оприлюднених кадрах з геолокацією, опублікованих 26 червня, видно, що російські бронетранспортери зі складу 7-ї гвардійської десантно-штурмової дивізії діють поблизу Антонівського мосту.

Генеральний штаб ЗСУ визнав, що російські війська завдали авіаударів у районі Олешків, що може свідчити про те, що українські війська проводять якісь операції в цьому районі, припускають в ISW. Утім, поки що немає докладнішої офіційної інформації про перебіг цієї кампанії. Однак у разі успішного закріплення на Лівобережжі весь південний фронт опиниться у такому пікантному становищі, що відступ путінських «асвабадітєлєй» через Крим навряд чи буде можливим.

Зараз ЗСУ працюють над відрізанням логістичної пуповини загарбників, аби ті на півдні України відчували не лише кадровий, а й ресурсний голод. Першим серйозним ударом, який у перспективі призведе до повного перекриття кримського логістичного каналу, стала атака ракетами Storm Shadow по мосту в Чонгарі.

Загальна картина повзучого контрнаступу на південному фронті така: ЗСУ обережно наступають, вклинюючись у проріджені артилерією захисні редути росіян. російське військо не вміє оборонятися і відступати, тому воно весь час контратакує, потрапляючи під вогонь артилеристів і мінометів. За три тижні окупантам уже довелося залучити в бої «НЗ» основних резервів. Тим часом Сили оборони в окремих місцях не тільки пробили першу лінію оборони, а й впритул підійшли до другої. Увесь час маневруючи, наші захисники розтягують ресурси окупантів по всій 200-кілометровій лінії фронту, змушуючи противника сісти на шпагат, аби знайти його слабке місце та завдати смертельного удару.