За словами начальника ОВА Володимира Артюха, Сумщина щодо цього сьогодні — один з найгірших регіонів у державі. Але є й абсолютні аутсайдери: в ідеалі місцями в укриттях мають бути забезпечені геть усі жителі всіх громад, а в обласному центрі цей важливий безпековий показник сягає лише 14%, у Конотопі — менш як 10%.

Про «недозахист» у багатьох регіонах держави стало відомо на засіданні РНБО, яке відбулося у столиці під головуванням Президента України Володимира Зеленського. Але для влади на Сумщині ситуація вже була зрозуміла значно раніше. Начальник ОВА Володимир Артюх, тільки-но обійнявши посаду, своїм розпорядженням створив міжвідомчу комісію, котра мала опрацювати питання, зробити висновки та надати рекомендації.

Протягом місяця комісія перевіряла на Сумщині споруди цивільного захисту населення, після чого було оприлюднено невтішну новину: ситуація з укриттями складна і в Сумах, і в багатьох інших містах області.

За словами міського голови Сум Олександра Лисенка, за останній час в обласному центрі збільшили кількість місць в укриттях на 9,3 тисячі. Надалі планують нарощувати ємність захисного фонду щомісяця на 20 тис. місць, і до кінця року ним одночасно зможуть скористатися 100 тис. сумчан. З урахуванням навіть нинішньої чисельності населення міста, це менш як 50% від необхідного. Показник був би значно вищим, якби захисні споруди у місті почали «обживати» не напередодні підсумкового засідання РНБО, а раніше.

Аналогічна ситуація у Конотопі. Міський голова Артем Семеніхін поінформував: наразі працюють над тим, аби низка захисних споруд перейшла у комунальну власність громади. Тоді там можна буде інтенсифікувати роботу з облаштування місць для перебування людей під час тривог. За допомогою міжнародних донорів заплановано також будівництво додаткового укриття в одному з дитсадків.

За словами А. Семеніхіна, він видав розпорядження, яким призначено внутрішнє розслідування щодо роботи міського відділу цивільного захисту. Але вже зараз можна повідомити, що цей відділ буде розформовано та створено інший, аби нові посадовці запрацювали по-новому та забезпечили кращий результат.

Про «оргвисновки» через незадовільну роботу з облаштування укриттів повідомив і міський голова Сум Олександр Лисенко. Необхідні кадрові рішення, запевнив він, ухвалять уже найближчим часом. Відбудуться кадрові зміни і на рівні області. Начальник ОВА Володимир Артюх каже: фахівці ДСНС перевіряли та доповідали про недоліки з облаштуванням на Сумщині захисних споруд ще у 2022 році, і тоді ж їх мали усунути. Але цього не зробили, і це одна з причин, чому Сумщина щодо важливого безпекового показника сьогодні пасе задніх. Отож прийнято логічне кадрове рішення: подано документи на звільнення з посади заступника начальника ОВА В’ячеслава Печененка.

Тим часом, усім зрозуміло, що заміною в органах влади кількох посадовців на інших ситуацію не змінити. В. Артюх нагадав, що 14 громад області з 53 не заклали у свої бюджети на 2023 рік жодної копійки коштів на облаштування і утримання захисних споруд. І це свідчить не лише про «фінансовий цейтнот» на важливому напрямку роботи, а й про недосконалу ідеологію у підході до неї. «Ми не можемо заощаджувати на житті людей, — підсумував В. Артюх. — Це неприпустимо!».
Сумська область.

Фото з сайту gorod.sumy.ua