Противник чинить потужний спротив, водночас зазнає великих втрат. Намагається втриматися на позиціях за рахунок суцільного мінування місцевості. Про це Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний під час телефонної розмови повідомив голову Об’єднаного комітету начальників штабів США генерала Марка Міллі.

Також Залужний розповів американському колезі про актуальні потреби ЗСУ в озброєнні, боєприпасах та засобах розмінування і подякував за пакет військової допомоги, про який США оголосили напередодні.

«Наш поступ на лінії фронту триває, як і закордонна допомога. Було оголошено про пакет від США. Нам передаються БМП Bradley й 25 БТР Stryker, значна кількість протитанкової зброї, боєприпасів, артилерії. Те, що вкрай потрібно для наступальних дій. Литва нам придбала дві пускові системи NASAMS. Є і сили, і озброєння, аби знищувати ворога, і цей поступ має зберігатися й надалі», — написав у своїй авторській колонці військовий експерт Сергій Згурець.

Основні військові резерви України, включно з більшістю бригад, підготовлених на Заході, ще не залучені до бойових дій. Все, що відбувається на полі бою, — це лише вступ до великого контрнаступу. Так днями міністр оборони Олексій Резніков в інтерв’ю FT прокоментував «повільність» українського наступу. Але на війні все швидко змінюється... Зараз ЗСУ атакують російську лінію оборони на різних ділянках, змушують росіян перекидати і витрачати свої сили й резерви, грають з ними у «кішки-мишки» — окупанти не можуть визначити, у якому місці буде наш основний удар.

Як повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр, Сили оборони України мають успіхи на півдні та сході країни. Триває наступальна операція на Мелітопольському, Бердянському та Бахмутському напрямках.

Водночас ворог продовжує наступ на Лиманському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. Безуспішно...

«На Запорізькому та Мелітопольському напрямках нищимо ворога. Противник підтягує для оборони всі свої резерви, навіть бригаду морської піхоти, яка свого часу тікала з Херсона. На Бердянському напрямку є просування 1300 м», — написала Маляр у Телеграмі.

За її словами, на сході, на Бахмутському напрямку, українські захисники перехопили оперативну ініціативу. Там знову гаряче, тривають запеклі бої. Окупанти чіпляються за Бахмут усіма силами, підтягують туди резерви, проводять контратаки, але відступають із втратами. У напрямку Кліщіївки ЗСУ просунулися на 1200 м, у напрямку Курдюмівки — на 1500 м.

Здається, пролог нашого контрнаступу на сцені театру воєнних дій російсько-українського протистояння закінчено. Почалася головна частина. Далі буде...