За задумом організаторів, міжрегіональний проект «Ціна свободи. Арт-резиденція з сучасного живопису», який стартує на початку серпня, сприятиме відновленню творчої діяльності митців і музеїв, які під час війни були змушені обмежити, переформатувати або взагалі припинити свою роботу.

Упродовж двох тижнів у подільській садибі XVIII століття, де нині Малієвецький обласний історико-культурний музей, житимуть і працюватимуть 12 митців з різних регіонів країни. Їх відберуть до участі через відкритий конкурс.

Тим, кого запросять до арт-резиденції, створять усі умови для творчості.

Ще до великої війни хмельничани не раз збирали художників з різних куточків країни на пленери. А тепер, як зазначають організатори, це буде не просто пленер — від митців очікують насамперед осмислення теми «Ціна свободи» в широкому історичному та філософському сенсах.

Перетин особистого досвіду та професійної майстерності художників і музейників різних поколінь допоможе створити той творчий продукт нової якості, який відобразить визначальний історичний період у житті країни. Після завершення арт-резиденції частину створених полотен відберуть для фондових колекцій Хмельницького та Донецького обласних художніх музеїв. Частина залишиться там, де вони були написані, — у Малієвецькому обласному історико-культурному музеї. А решта творів буде у власності митців. Автори зможуть використовувати їх у своїй виставковій або благодійній діяльності тощо.

Проведення арт-резиденції, всіх її супутніх заходів, чотирьох звітних виставок та укладання каталогу беруть на себе в партнерстві згадані музеї. Вони також забезпечать учасникам безплатний проїзд, харчування та проживання на території історичної садиби. А ще організатори нададуть матеріали для роботи — фарби, розчинники, папір для ескізів, грунтовані полотна на підрамниках, мольберти.

Після закінчення арт-резиденції музей організує чотири підсумкові виставки робіт учасників — у малієвецькому, хмельницькому, київському та краматорському або чернівецькому, залежно від обставин, музеях. А ще твори та інтерв’ю учасників і організаторів представлять у повноколірному каталозі. Про арт-резиденцію розповість і відзнятий під час її роботи документальний фільм.

Від учасників вимагають одного — відкритості до спілкування, наснаги та натхнення.

Щоб потрапити на резиденцію, потрібно подати заявку. До неї треба додати резюме, портфоліо з фото від десяти до двадцяти живописних творів, виконаних за останні п’ять років, та посилання на свою сторінку в соцмережах чи вебсайт.

Хмельницька область.