Про поточну ситуацію на полях російсько-української війни поінформувала в ефірі «Єдиних новин» заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

За її словами, на сході основні бої тривають навколо Бахмута. Там наші захисники наступають та просуваються по кількох напрямках. Водночас ворог підтягнув велику кількість сил. На півдні Сили оборони рухаються з різним успіхом: десь більш як кілометр, десь менше... Мовляв, нині на фронті триває боротьба за те, яка зі сторін утримуватиме ініціативу. І на сході, і на півдні Україна перехопила ініціативу і наступає на всіх напрямках, знищуючи щодня командні пункти, техніку і живу силу противника. Водночас Маляр зазначила, що йдеться про оперативну ініціативу: «Ми підбили стільки сил ворога, що він цю ініціативу не може зупинити вже... Оцінювати це можуть тільки військові. За їхньою оцінкою, все йде за планом».

Водночас Генштаб ЗСУ повідомляє, що українські бійці мали частковий успіх та закріплюються на кількох напрямках у Запорізькій та Донецькій областях. Сили оборони продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському та Бердянському напрямках. На флангах міста Бахмута тиснуть на противника, вибивають його з раніше захоплених позицій і закріплюються. Ворог чинить спротив і зазнає великих втрат. Тривають важкі бої.

За інформацією ГУР МОУ, російські окупанти поступово залишають територію Запорізької АЕС.

«Також рекомендації евакуюватися отримали українські співробітники, які підписали конт-ракт з «росатомом». Згідно з отриманими вказівками вони мають виїхати до 5 липня», — йдеться у повідомленні Головного управління розвідки. Зазначається, що загарбники радять виїжджати на територію тимчасово окупованого Криму, а персоналу, який залишається на станції, за даними розвідки, окупанти дали вказівку «в разі будь-яких аварійних ситуацій звинувачувати Україну». Тим часом на території самої ЗАЕС та в місті-супутнику станції Енергодарі поступово зменшується кількість військових патрулів.

У ніч на п’ятницю рашисти атакували військові та інфраструктурні об’єкти в Запорізькій області тринадцятьма «Шахедами» та чотирма зенітними керованими ракетами із ЗРК С-300. Силами ППО знищено 10 із 13 ворожих ударних дронів «Шахед»-136/131, поінформували Повітряні сили ЗСУ.