Він триває по різних векторах, без чіткого акценту на головному, що змушує противника розтягуватися у шпагаті по всій лінії фронту. Завдяки тактиці дій штурмовими групами у тісній зв’язці із саперами ЗСУ пробиває міцну оборону ворога.

Нині наступ на півдні триває на кількох ділянках. Найбільше наші війська просунулися на Бердянському та Мелітопольському напрямках.

росіяни намагаються діяти за схемою: утримання ліній опорних пунктів, потім відступ під тиском Сил оборони, посилення резервами та контратаки. Окупанти витрачають сили, засоби, резерви набагато швидше, ніж ми. Так, у червні українські захисники знищили 633 артсистеми різного калібру та міномети, що становить рекорд за всі попередні періоди.

Поки що експертам важко спрогнозувати, де трісне оборона противника на Запорізькому фронті та де буде основний напрямок дій ЗСУ. Україна зберігає значний резервний потенціал для подальших дій. Як зазначив Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний у інтерв’ю The Washington Post, нині всі живуть у завищених очікуваннях контрнаступу. Але в реальних умовах попри проблеми в забезпеченні Сили оборони просуваються вперед. Він акцентував на тому, що нам бракує боєприпасів, артилерії, авіації й потрібні F-16, адже це основа, яка дає змогу зменшити втрати на полі бою та досягти більших результатів.

Темпи визволення окупованих територій залежатимуть від забезпечення, роботи розвідки, взаємодії на тактичному рівні, дій у складних обставинах просування по вкрай потужних фортифікаційних лініях противника.

Експерт Центру оборонних стратегій Віктор Кевлюк зазначив, що Україна намагається діяти сучасно й енергійно, застосовуючи напрацювання останніх десятиліть, і вимушена протидіяти противнику, який пропонує тактику Першої світової війни: суцільні оборонні лінії, щільні мінування, максимальне використання інженерних загороджень.

Щодо ситуації на сході, то й там росіяни не можуть вирахувати, звідки чекати «хук» від ЗСУ, тому вимушені задіяти свої тактичні резерви, затикаючи ними дірки в обороні.

За даними МОУ, тільки за минулий тиждень Сили оборони на сході очистили від російських загарбників 9 кв. км, а на півдні — понад 28 кв. км.

Кількість ворожих обстрілів на сході, згідно з інформацією військового відомства, збільшилася вдвічі: на позаминулому тижні вона становила 6457, минулого — 11 753.

«Якщо говорити про Бахмутський напрямок, буквально за останні два дні ворог підвів туди два полки десантно-штурмові, посилюючи власні спроможності. Тобто протистояння дуже серйозне», — зазначила заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

Вона повідомила, що на півдні українські війська зіштовхуються із суцільним ворожим замінуванням, туди противник стягує резерви.

«Словами «запеклі бої» можна охарактеризувати всю ситуацію минулого тижня і на півдні, і на сході», — резюмувала вона.

Фото: t.me/V_Zelenskiy_official