Англія — Португалія. 1:0.

Франція — Україна. 1:3. Голи: Шеркі, 19, Судаков, 32 (п), 44, Бондаренко, 86.

Франція: Шевальє, Калулу, Сімакан (Жандре, 72), Люкеба, Нкунку, Ле Фе, Какере, Тюрам (Адлі, 72), Шеркі (Калімюендро, 80), Баркола, Гуйрі (Ваї, 72). Тренер — Сільвен Ріполь.

Україна: Трубін, Сич, Батагов, Таловєров, Вівчаренко, Бражко, Бондаренко (Желізко, 88), Кащук (Назаренко, 59), Судаков, Мудрик (Брагару, 78), Криськів (Сікан, 59). Тренер — Руслан Ротань.

Рефері — Жоау Піньєйру (Португалія).

Клуж-Напока (Румунія). «Клуж Арена».

Як і очікувалося, французи намагалися притиснути наших до воріт. І згодом відкрили рахунок. Баркола виклав м’яч під удар Шеркі, і той не схибив.

Однак французи, які були явно орієнтовані на комбінаційні атакуючі дії, до кінця тайму почали втрачати контроль за ситуацією на полі. І Мудрик, який здобув чималого міжнародного досвіду, зумів миттєво їх за це покарати своїми нестандартними діями на лівому фланзі.

Спочатку Михайло заробив пенальті — отримав по ногах у куту карного майданчика від Калулу. Судаков упевнено реалізував пенальті.

Потім Мудрик видав геніальну передачу зі своєї половини поля за спини оборонців на Судакова, котрий розпорядився нагодою майстерно — обіграв воротаря і ударом низом влучив у ворота.

Попереду був другий тайм. І наївно було сподіватися, що справу вже зроблено, а французи змиряться. Справді, сил вони не шкодували, намагалися забити. Але наша команда діяла дуже старанно і зібрано. Вона не сіла в глуху оборону, а за найменшої нагоди йшла вперед. Одне слово, почувалася досить комфортно. Надійно грав Трубін.

Коли основний час добігав кінця, українці провели результативну атаку. Назаренко зробив проникаючу передачу до карного майданчика на Бондаренка, котрий обіграв Люкеба, вийшов віч-на-віч із воротарем і м’яко перекинув м’яч у сітку. Можна було перевести подих.

Отже, здобуто красиву перемогу. Тепер збірна України в півфіналі 5 липня в Бухаресті зустрінеться з Іспанією. В іншому матчі того дня Ізраїль поміряється силами з Англією (в Батумі).

Ця чвертьфінальна перемога над французами стала історичною, адже разом із нею збірна України достроково виборола свою першу путівку на Олімпійські ігри. Вона зіграє на Іграх-2024 у Парижі.

Приємно згадати, як 1988 року в Сеулі (Республіка Корея) олімпійськими чемпіонами стали українці Володимир Лютий, Олексій Михайличенко, Вадим Тищенко, Олексій Чередник та Євген Яровенко. Але то була інша країна. Втім, той приклад, безперечно, гідний наслідування для нинішньої нашої футбольної генерації.

***
ФК «Шахтар» (Донецьк) на офіційному сайті повідомив, що новим тренером команди став Патрік ван Леувен. Контракт із нідерландським фахівцем розраховано на два роки.

Фото із сайту dynamomania.com