Подія засвідчила, що головна спортивна арена Ковеля, яка могла слугувати ілюстрацією документальних фільмів зразка «Два десятиріччя без людства», нарешті отримала друге життя. Це був третій етап масштабної реконструкції стадіону «Локомотив», який з 2002 року не експлуатувався і перетворювався на руїни, жахаючи своїми зарослими чагарниками і бур’янами зруйнованим трибунами та спортивними майданчиками.

Перша ж черга — зведення Транскордонного центру діалогу культур. Фінансування Ковель отримав у межах програми транскордонного співробітництва ЄС «Польща — Білорусь — Україна 2014-2020». На другу — благоустрій та прокладання всіх необхідних мереж — були спрямовані власні кошти міста. І, нарешті, 20 мільйонів гривень з державного бюджету і ще чотири мільйони з бюджету громади надійшли на будівництво спортивного ядра.

Тепер це буде багатофункціональний комплекс, який здійснюватиме організацію та проведення змагань, фестивалів, спортивних та мистецьких свят, міжнародних зустрічей.

Новий комплекс — це й розкішне приміщення Транскордонного центру діалогу культур, а також зручні трибуни для глядачів, футбольне поле, бігові доріжки із сучасним покриттям, сектори для штовхання ядра, стрибків, метання диска, молота та списа, тренажери.

— Ми відкриваємо цей об’єкт у непростий час. Дякую Збройним Силам України за можливість передати його ковельським дітям, спортивній громадськості. Довгий був шлях його реконструкції. Дякую всім, хто працював над проектом, адже це справа десятків людей. Тих, хто залучив європейські кошти, хто розпочав будівництво центру діалогу культур, хто займався благоустроєм території. Сьогодні ми маємо прекрасний комплекс. Сподіваюся, він слугуватиме розвитку спорту в Ковелі та Україні, — зазанчив на врочистостях з нагоди відкриття комплексу міський голова Ігор Чайка.

Перший матч на новому стадіоні зіграли об’єднана збірна Ковеля і Волинської області з національною збірною ветеранів. Серед тих, хто вийшов на поле стадіону «Локомотив», глядачі побачили Андрія Вороб’я, Артема Федецького, Євгена Селезньова, Андрія Полуніна, В’ячеслава Свідерського, Олега Герасим’юка та інших зірок українського та волинського футболу.

Гарячими оплесками глядачі вітали легенду київського «Динамо» — найкращого футболіста срср 1966 року Андрія Бібу, який теж приїхав у Ковель на свято.

Благодійний матч завершився з рахунком 5:3 на користь гостей. Голи забили гравці національної збірної ветеранів Андрій Воробей, Артем Федецький, Олександр Косирін, двічі влучив у ворота ковельчан капітан команди Олег Собуцький, за збірну господарів відзначилися Олег Герасим’юк, Євген Селезньов та Віталій Кашуба.

Під час гри та благодійного аукціону було зібрано понад 53 тисячі гривень на підтримку Збройних Сил України.

Приємно, що Ковель, який6 липня відзначить 79-ту річницю свого визволення від нацистів, напередодні цієї знаменної дати отримав такий чудовий подарунок. Сподіваємося, що на арені оновленого «Локомотиву» відбуватиметься багато цікавих спортивних змагань та різноманітних культурно-мистецьких заходів, на які приходитимуть тисячі глядачів. Ковельчани, які в роки воєнного лихоліття зуміли відновити зруйнований стадіон, вірять у Перемогу й роблять усе, аби її наблизити.

ДОВІДКОВО

Стадіон «Локомотив» у Ковелі відкрили в день міста 6 липня 1972 року матчем між місцевими командами «Сільмаш» і «Локомотив» — тодішніми лідерами чемпіонату Волинської області. Після розпаду радянського союзу «Локомотив» із кожним роком дедалі більше занепадав. Хоча ще в 1997-му якість газону давала йому змогу прийняти фінальний етап юнацького чемпіонату України. Після цього неодноразові спроби реконструювати і повернути до життя спортивну арену закінчувалися невдачами.

Волинська область.

Фото з сайту Ковельської міської ради.