Передає кореспондент Укрінформу.

Протягом доби (дані станом на 7.07) російські війська 18 разів атакували позиції Сил оборони на Таврійському напрямку. Ворог обстрілював наші позиції, застосовуючи танки, реактивні системи залпового вогню та ствольну артилерію. Про це повідомив речник об’єднаного прес-центру Сил оборони України Таврійського напрямку Валерій Шершень.

За його словами, на Авдіївському напрямку сили оборони продовжують утримувати наступ російських військ у районі Первомайського. По Авдіївці ворог додатково завдав ударів дронами-камікадзе.

На Мар’їнському напрямку під ворожим вогнем артилерії наші захисники відбили 13 атак у районі міста Мар’їнка. Противник проводив безуспішні наступальні дії у районі Новомихайлівки.

На Запоріжжі ситуація не зазнала істотних змін за добу — росіяни зосереджуються на утриманні зайнятих рубежів та недопущенні просування наших ударних підрозділів.

За інформацією речника Східного угруповання військ ЗСУ Сергія Череватого, ЗСУ за останню добу просунулись на понад кілометр на Бахмутському напрямку і продовжують там утримувати ініціативу, тиснути на окупаційні війська, проводити штурмові дії, просуватись по північному та південному флангах, нищити живу силу та техніку загарбників. Водночас він наголосив, що українські воїни просуваються уперед, не маючи переваги у силах і засобах.

У свою чергу Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов (на знімку) заявив, що під час контрнаступу Сили оборони здійснюють унікальні військові операції без критичної першості в усіх компонентах, як це заведено за існуючими стандартами.

«Під час активних бойових дій українська армія робить неможливе, ламає всі усталені теорії й практики ведення сучасних війн. Сили оборони України успішно виконують завдання наступу і контрнаступу в умовах рівності або навіть чисельної меншості задіяних сил і засобів. Реалізують завдання без переваги у повітрі. Випадок безпрецедентного характеру», — йдеться у дописі Данілова у Фейсбуці.

Він ставить собі питання: у якої армії країн НАТО є такий досвід і такі залізні... нерви? І наголошує, що попри ситуацію пріоритет України — життя наших воїнів. Мовляв, у цьому контексті маємо незрівнянно менші втрати навіть в умовах наступу і контрнаступу, ніж росіяни. Проте диво української стійкості потребує постійного і значно більшого постачання озброєння, зазначає Секретар РНБО. Мовляв, це питання — одне з головних на засіданнях Ставки, зусиль Президента та уряду. «І щоб не забувати: росія — Карфаген сучасності та буде зруйнована!» — резюмує посадовець.

ДО РЕЧІ

Начальник поліції Київської області Андрій Нєбитов закликав громадян повідомляти поліцію про політ ракет чи дронів під час повітряних атак росіян, бо це допомагає збивати ворожі цілі.

«Наші поліцейські спільно з Силами оборони, в тому числі і протиповітряної, перебувають фактично в одному приміщенні, і перше, що ми відпрацьовуємо — це інформацію від громадян по прольотах ракет і «Шахедів». Інформація від людей дуже допомагає військовим, бо від дзвінка до отримання даних військовими минає буквально декілька секунд», — пояснив він, додавши, що рашистські засоби ураження летять на дуже малих висотах і Силам оборони складно їх заздалегідь виявити.

Колаж 24 каналу