Про це розповів міністр енергетики Герман Галущенко.

«Коли ми говоримо про втрати, то 50% всієї енергосистеми — це і генерація, і система передачі — зазнали ударів росіян. Насправді ми говоримо, що в нас верифіковано 271 різне влучання», — сказав посадовець.

Міністр наголосив, що з 10 жовтня 2022 року до 9 березня цього року українська енергетика перебувала під щоденними російськими обстрілами.
За його словами, є об’єкти, які знищені вщент і не підлягають відновленню.

Водночас Галущенко зауважив, що українські енергетики вже розпочали наймасштабнішу ремонтну кампанію за всю історію України, оскільки стоїть завдання максимально відновитися до початку опалювального сезону.

Міністр також нагадав, що Світовий банк оцінив збитки української енергетики в 11 млрд доларів США, однак додав, що ця цифра не є статичною, обстріли тривають і сума вже більша.

Проте зауважимо, що хоч влада й обіцяла не підвищувати тарифи на електроенергію, їх збільшено майже удвічі. Залишається сподіватися, що нарівні з допомогою українських партнерів це допоможе швидко відновити надійне енергопостачання!

Один день великої війни дорівнює 102 млн євро, або 4 млрд гривень, збитків довкіллю.

Про це інформує міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець.

І це без урахування екоциду рф на Каховській ГЕС. Понад 500 днів, відколи триває повномасштабне вторгнення рф в Україну, втрачаємо людей, ресурси, природні багатства, наголосив посадовець.

Щодня інспектори Державної екологічної інспекції України фіксують руйнування довкілля від бойових дій. Цифри жахають. Маємо вже майже 51 млрд євро, або 2 трлн гривень, екологічних збитків. Це означає, що кожен день війни коштує мінімум 102 млн євро, або 4 млрд гривень, екологічних збитків. Всьому є своя ціна.

«Обрахунки тривають. росія заплатить за кожен день цієї війни. За кожне спалене дерево. Кожен спаплюжений клаптик української землі. Для цього ми об’єднуємося з усім цивілізованим світом та працюємо над визнанням екоциду у міжнародному законодавстві», — наголосив міністр захисту довкілля та природних ресурсів.

У межах програми «Пліч-о-пліч» розпочалося відновлення 26 населених пунктів на деокупованій частині Херсонщини.

Про це інформує начальник Херсонської ОВА Олександр Прокудін.

Кочубеївську громаду (Заградівка, Орлове, Кочубеївка) відбудовуватиме Рівненщина. На відновлення будинків прийнято 124 заяви.

Також відновлюватимуть Заградівський будинок культури та Орлівський навчально-виховний комплекс. У планах — створення центру безпеки. У 44 будинках замінено покрівлю.

Хмельницька область взяла під патронаж Високопілля. Заплановано відбудову 28 осель.

Відновленням Іванівки та Новопетрівки займатиметься Черкащина. Загалом ремонту потребують 370 будинків.

За Дніпропетровщиною закріплені 70 будинків Ольгиного.

За Тернопільською областю — 348 господарств Архангельського.

Фахівці з Чернівецького регіону ремонтуватимуть 108 будинків у Зарічному.

Як повідомлялося раніше, фахівці з 15 областей допоможуть відбудувати зруйновані населені пункти Херсонщини.

Тим часом у Корабельному районі Херсона відновили газопостачання до 3 багатоповерхівок.

Насамкінець. Найбільша грибна ферма в Україні компанії «Верес», розташована на Черкащині, з липня 2023-го закрилася через збиткове виробництво.

Відомо, що останнім часом компанія намагалася знайти орендаря і зберегти виробництво, але безрезультатно. У найкращі часи виробництво сягало 450 тонн грибів на місяць.

Тож не дивно, чому печериці, які ще зовсім недавно в роздрібній торгівлі коштували 30—40 грн/кг, сьогодні перетнули позначку у 90 гривень.

Фото: bbc.com