Клуб Ctrnactka в Rataji nad Sazavou вже сімнадцять років проводить виставки гумористичних малюнків. Переважно чеських майстрів карикатури, серед яких відомі у світі карикатуристи Мирослав Бартак, Їржі Сліва, Ігор Шевчик, Їржі Коштир та інші. Торік — невдовзі після початку повномасштабного вторгнення росіян в Україну — у Ратаї-над-Сазавою було відкрито виставку чеських і словацьких художників з простою та промовистою назвою «Слава Україні». Серед учасників було декілька іноземців. Один з них — українець Олексій Кустовський, який мало не щодня створює карикатури й ілюстрації про трагічні події в його країні.

Організатор виставки Ота Кмінек, колишній гітарист відомого українсько-чеського гурту IGNIS з Праги, запропонував художнику провести персональну виставку, де були б представлені його графічні рефлексії про війну в Україні. Під час урочистого відкриття виставки відбувся відеозв’язок між Чехією і Україною. З перекладом допомагав чеський історик, україніст і журналіст Богдан Зілинський. Олексій розповів про творчий процес і роботу митця під час війни, відповів на питання організаторів.

Відвідувачі експозиції звернули увагу на серію малюнків з українськими козаками, осучасненими в контексті нинішньої війни. Козак-воїн завжди тріумфує над жалюгідним ворогом. Художник зауважив, що бойова карикатура є потужною зброєю і одним із її завдань є консолідація українського суспільства, піднесення його бойового духу.

Козак на полюванні.

Волонтери, які працюють у місті Суботові, відомому населеному пункті з козацькими традиціями, прикрашають його малюнками продуктові набори, які відправляють на лінію фронту для українських воїнів. «Українки неодноразово дякували мені в соцмережах: вони впізнавали в героях моїх малюнків — мужніх і сміливих козаках — своїх братів, синів і чоловіків, які захищають нашу країну. Такі слова мене надзвичайно надихають», — розповів Олексій Кустовський.

Відвідувачі виставки мали змогу придбати роздруковані графічні аркуші митця і у такий спосіб підтримати українських воїнів, які воюють проти країни-агресора. Було зібрано 9000 чеських крон. Ще 1000 крон додала галерея Ctrnactka. Загалом 10000 крон було перераховано на спеціальний рахунок збору коштів для української армії — 304452700/0300, який було відкрито 26 лютого 2022 року посольством України у Чеській Республіці.

Засновник виставкої галереї і музичного клубу Čtrnáctka v Ratajích nad Sázavou Ота Кмінек.

З перекладом допомагав чеський історик, україніст і журналіст Богдан Зілинський.

Відвідувачі виставки мали змогу придбати роздруковані графічні аркуші митця.

Український прапор. Клуб Čtrnáctka.

Ота Кмінек. Дружній шарж Олексія КУСТОВСЬКОГО.

Фото Мілана МАХАЧЕКА.