Там українські війська закріплюються на досягнутих рубежах, завдають вогневого ураження артилерією по виявлених цілях противника, здійснюють заходи контрбатарейної боротьби. Ворог чинить потужний опір, переміщує підрозділи та війська, активно застосовує резерви.

росіяни зосереджують основні зусилля на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках, тривають важкі бої. Протягом доби станом 11.07 відбулося 30 бойових зіткнень, повідомляє Генштаб ЗСУ.

Зазначається також, що авіація Сил оборони за минулу добу завдала 15 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника. Також українські військові знищили 3 розвідувальні БПЛА оперативно-тактичного рівня.

російські окупанти завдали ракетного удару по території одного з інфраструктурних об’єктів Миколаєва. Також ворог завдав 48 авіаційних ударів та здійснив 60 обстрілів із реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. На жаль, окрім інфраструктури, постраждали мирні люди. Ймовірність ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою, попереджає Генштаб.

Аналітики Інституту вивчення війни (ISW) підрахували, що Сили оборони за п’ять тижнів контрнаступу звільнили стільки території, скільки росіяни захопили за пів року. І українські, і російські джерела в останні дні вказують на те, що Україна відвойовує позиції в районі Бахмута і на його південно-західних флангах, включно зі специфічними особливостями рельєфу, які можуть дати українським силам вогневу перевагу.

З початку контрнаступу, який розпочався 4 червня, за підрахунками ISW, зробленими на основі власних даних контролю місцевості, ЗСУ відвоювали приблизно 253 квадратні кілометри території. В огляді уточняється, що українські дані відрізняються від даних американських аналітиків.

У ніч на вівторок після оголошення повітряної тривоги на Одещині та Київщині, а також у самій столиці, лунали вибухи, працювала протиповітряна оборона. За словами начальниці прес-центру Сил оборони півдня Наталі Гуменюк, дронова атака була кількома хвилями з напрямку акваторії Чорного моря. Це свідчить про те, що росіяни готувалися до неї і планували під певні події, стверджує речниця.

«Ворог вдруге цього місяця атакував Київ з повітря. Попередньо, як і на початку липня, противник застосував баражуючі боєприпаси Shahed. Іранські дрони були запущені з південного напрямку, ймовірно, з краснодарського краю рф. Усі виявлені повітряні цілі, які рухалися в напрямку Києва, були знищені силами і засобами нашої протиповітряної оборони. Знову дякуємо ППО за відмінну роботу!» — інформував начальник КМВА Сергій Попко.

Начальник Київської ОВА Руслан Кравченко підсумував: у двох районах області внаслідок падіння уламків пошкоджені житлові будинки, зокрема, 12 приватних будинків та один багатоповерховий.

Фото: AP Photo/Libkos