Про це повідомив речник Генштабу ЗСУ Андрій Ковальов. За його словами, наші захисники завдають вогневого ураження артилерією по виявлених ворожих цілях, здійснюють заходи контрбатарейної боротьби. Проте російські окупанти чинять потужний опір, переміщують свої підрозділи та застосовують резерви.

На думку військового експерта Сергія Грабського, контрнаступ та досвід ЗСУ на лінії бойових зіткнень є абсолютно унікальними як за масштабами, так і за співвідношенням сил та засобів. Уперше в історії воєнного мистецтва наступальна операція проводиться силами та засобами, які в кілька разів менші, ніж у противника. Вона відбувається в ситуації, коли ворог підготував оборону, провів абсолютно ненормальне з військової точки зору мінування місцевості та застосовує різні засоби бойового ураження, що фактично ставить операцію за межі всього, що ми колись бачили, зазначив аналітик у коментарі «Еспресо».

«З цим усім пов’язані складнощі проведення такої операції, тому що ми буквально на ходу переробляємо наші плани. Адже якщо говорити про перший етап операції, приблизно з 7 по 12 червня, то він розвивався у класичному форматі: завдання ударів, проривів тощо. А нині ми перейшли до тактики застосування невеликих штурмових груп з вигризанням та просочуванням між позиціями противника, змушуючи його відступати. Ворог дає задню, але у дуже підступний спосіб, мінуючи та дистанційно підриваючи свої позиції, що значно ускладнює наше просування вперед», — пояснив Грабський. 

Він вважає, що вихід на узбережжя Азовського моря буде знаменувати успіх усієї операції контрнаступу. Бо саме такий розвиток подій унеможливлює маневр росіян (просування під прикриттям їхніх сил та переміщення резервів), щоб запобігти прориву ЗСУ. При цьому експерт наголосив, що ресурси в рф значно більші, тому прорив у цьому напрямку вимагатиме від нас створення досить серйозного угруповання. Мовляв, враховуючи, що за півтора місяця від початку наступальної операції Україна задіяла 25% ресурсів, і надалі ЗСУ продовжать просуватися у такому темпі як зараз, то гаряча фаза визволення окупованих територій триватиме орієнтовно до середини жовтня. Проте цей термін залежатиме від багатьох чинників, зокрема можливості окупантів зосередити додаткові ресурси. І саме на цьому етапі контрнаступу ЗСУ працюють над тим, щоб примусити противника ввести у бій максимум резервів, аби після основного прориву Сил оборони рашисти не мали змоги продовжувати бойові дії.

Фото: Генштаб ЗСУ.