Згодом окупаційна влада Криму повідомила про те, що «сталася надзвичайна подія в районі 145-ї опори з боку Краснодарського краю», та звинуватила в атаці на «цивільний об’єкт» два українські надводні безпілотники.

На ранок в українських ЗМІ з’явилася інформація, що до «бавовни» на ділянці цього транспортного коридору військових поставок для російської армії на півдні України причетні наші спецслужби. Однак прямих доказів в офіційних коментарях не було. Лише опосередковані, але промовисті.

Так, речник ГУР МОУ Андрій Юсов у коментарі «Суспільному» сказав: «Зараз увесь світ бачить багатокілометрові затори і пошкодження мостових конструкцій. Щодо додаткових коментарів причин цього — ми не коментуємо. Можна лише процитувати слова керівника ГУР МОУ Кирила Буданова про те, що «Кримський міст — конструкція там зайва».

Він зазначив, що через руйнування секції мосту в росіян виникнуть проблеми з логістикою, а це створює потенційні переваги для українських Сил оборони.

Речник СБУ Артем Дехтяренко констатував: «Поки що ми з інтересом спостерігаємо, як один із символів путінського режиму вкотре не витримав військового навантаження». І пообіцяв, що всі деталі щодо організації цієї події Служба безпеки України «обов’язково розкриє після нашої Перемоги».

Також він наголосив, що норми міжнародного права, аналіз оперативної обстановки та традиції ведення війни дозволяють перерізати логістичні шляхи ворога.

Водночас у телеграм-каналі СБУ жартівливо натякнули на причетність до прильоту у прогін Кримського мосту: «Соловейко, рідний брате, знову міст пішов «поспати». Та раз... Два! P.S. Музика — народна. Слова — СБУ». Подібне повідомлення Служба безпеки опублікувала й після першого пошкодження цього стратегічного для росії об’єкта у жовтні минулого року.

Водночас керівниця прес-центру ОК «Південь» Наталя Гуменюк припустила, що вибух на Кримському мосту може бути провокацією самих росіян перед продовженням «зернової угоди» та в очікуванні контрнаступу ЗСУ на півдні. За її словами, рекомендація окупаційної влади населенню їхати в об’їзд, використовуючи «нові регіони» — окуповану територію Запорізької і Донецької областей, може бути спрямована на те, щоб «наситити цивільним населенням ці регіони в очікуванні просування Сил оборони для того, щоб звинувачувати їх у неправильних діях під час війни».

Тим часом від початку контрнаступу ЗСУ на півдні звільнили від російських окупантів майже 180 квадратних кілометрів, а на Бахмутському напрямку — понад 30. Про це повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр. Мовляв, протягом минулого тижня на цих напрямках щодня наші захисники мали певні успіхи. А ось на сході, за її словами, ворог активно наступає з кінця минулого тижня на Куп’янському напрямку Харківщини.

Наразі росіяни шукають слабкі місця в обороні України, активно ведуть штурмові дії з метою витіснення наших підрозділів за бар’єрний рубіж річки Оскіл. Маляр зазначила: у росіян є два завдання — повернути втрачені позиції та примусити українську армію перекинути туди резерви з інших напрямків. Однак ЗСУ тримають оборону та чинять потужний опір попри те, що ситуація дуже складна і зараз тривають запеклі бої.