Як уже повідомляв «Голос України», рішення про евакуацію жителів населених пунктів Сумщини, котрі чи не щодня обстрілюються рашистами та зазнають вторгнення ворожих ДРГ, було ухвалено на засіданні Ради оборони області.

Нинішнього року від рук загарбників на Сумщині загинуло вже 35 цивільних мешканців прикордоння, з них 17 — протягом червня. Відселенню із небезпечної 5-кілометрової зони вздовж україно-російського кордону підлягають орієнтовно 20 тисяч осіб. Багато хто з них залишився без газу, електрики, найпростіших медичних, освітніх, транспортних і торговельних послуг. Кожен вирішує сам, чи переїжджати у безпечніше місце, але мешканців прикордоння закликають подумати насамперед про дітей.

Безплатний евакуаційний потяг, який почав ходити з 15 липня, запустила «Укрзалізниця». Із Сум він вирушає о 6 год. 47 хв., до Києва прибуває об 11 год. 41 хв. У кінцевому пункті безпосередньо на залізничному вокзалі евакуйованих із Сумщини зустрічають представники «Укрпошти» та вручають підйомні. На кожну дитину та особу з інвалідністю передбачено виплати у розмірі 3 тисяч гривень, інші переселенці отримують по 2 тисячі. Далі евакуйовані із Сумщини потрапляють під опіку Київської обласної військової адміністрації. Її співробітники організовують переїзд охочих до Вишгородського району Київщини, де збудовано модульне містечко для переселенців. Там евакуйовані сумчани можуть пожити якийсь час та перечекати щоденну небезпеку, подаровану загарбниками.

Наразі на Сумщині триває формування переліків охочих виїхати. Багато хто з різних причин не погоджується на евакуацію до іншої області, тому до списків вносяться відомості не лише про людей, а й про майно, яке вони хочуть взяти із собою, та домашню худобу. Залежно від цього підшукується житло — приватний будинок чи квартира у багатоповерхівці. Місцева влада працює над моделями евакуації у межах області, району або навіть громади — у багатьох з них є житлові резерви та інші зручності, які можна запропонувати переселенцям.

В обласній військовій адміністрації також розглядають концепцію будівництва на Сумщині мікрорайону для евакуйованих із 

5-кілометрової прикордонної зони. Проєкту присвоїли робочу назву «Вулиця на вулицю», а до роботи над ним хочуть залучити майбутніх архітекторів — студентів профільних вишів. Нещодавно вони брали участь у конкурсі на створення проєкту реконструкції майдану Незалежності в Сумах. Були запропоновані цікаві розробки, тому обласна влада вирішила скористатися потужним творчим потенціалом молодих авторів.

Модель-назва «Вулиця на вулицю» означає створення для евакуйованих жителів прикордоння комфортного середовища. Розробників проєкту просять підійти до справи з думкою про майбутнє. Новостворений мікрорайон має кликати до себе, аби на Сумщину, додому, хотілося повернутися не лише тим, хто евакуйовується цими днями, а й тим, хто виїхав раніше.

Для реалізації пілотного проєкту планують обрати Охтирський район.

Суми.

Фото з сайту focus.ua.