Вочевидь, це «відповідь путіна», анонсована терористом з кремля на вибухи, що сталися на Кримському мосту за день до цього.

За інформацією Повітряних сил ЗСУ, противник атакував з південного напрямку шістьма крилатими ракетами «Калібр» та 36 ударними дронами. Знищено всі ворожі ракети, 31 «шахед» (переважно в Одеській та Миколаївській областях) та один розвідувальний БПЛА. Але є пошкодження інфраструктури, влучання та постраждалі...

Минулої доби (дані на 18.07) російська армія здійснила найбільшу з початку широкомасштабного вторгнення кількість обстрілів по Сумщині — 252 снаряди по прикордонних громадах. Троє жінок загинули, ще 10 осіб дістали поранення. За словами очільника Сумської ОВА Володимира Артюха, за минулий тиждень кількість артилерійських та авіаційних нападів росіян подвоїлася.

У ранковому зведенні 18 липня Генштаб ЗСУ повідомив, що противник зосереджує основні зусилля на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках — протягом минулої доби там відбулося 36 бойових зіткнень.

Останніми днями окупанти активізувалися на Куп’янському напрямку, аби повернути втрачені позиції та відтягнути українські сили з Бахмутського напрямку, намагаючись зупинити наш контрнаступ. За словами командувача Сухопутних військ ЗСУ Олександра Сирського, на східному фронті ситуація складна, але контрольована.

Там росіяни намагаються тиснути на ділянці Куп’янськ — Сватове — Кремінна, протяжність якої 120—150 км. Військові експерти кажуть, що така тактика ворога — відволікання уваги та відтягування сил ЗСУ на цю ділянку фронту — була передбачувана і в української сторони є достатньо засобів і способів її нівелювати.

На думку аналітиків Інституту вивчення війни, низька якість російських військ, які наразі розгорнуті на цій лінії, найімовірніше, завадить росії досягти тактичних успіхів або здійснити оперативно значущий прорив.

За повідомленням джерел, відбувається перекидання сформованих з російських ув’язнених штурмових підрозділів «штурм-З» на Куп’янський напрямок. За оцінкою ISW, ці формування мають погану оперативну ефективність через низький моральний дух і дисципліну.

Водночас російська армія після пошкодження логістичного коридору Кримського мосту перенаправляє транспортні потоки з півострова через окуповані території України, аби створити живий щит із цивільного населення, тим самим ускладнюючи бойову роботу ЗСУ.

Фото: Генштаб ЗСУ.