Цього разу країна-терорист завдала по нашій території комбінованого удару, нетипового за асортиментом ракет, який було спрямовано переважно на Одещину.
Командування Повітряних сил ЗСУ повідомило: атака здійснена з південного напрямку. рф випустила по Україні 30 крилатих ракет, одну авіаційну та 32 дрони-камікадзе Shahed. Наша ППО знищила 37 повітряних цілей ворога.

І якщо раніше противник застосовував здебільшого дрони-камікадзе типу Shahed та крилаті ракети «Калібр», то цього разу росіяни використали для «хвильового» удару ще й ракети «Онікс», Х-22 та Х-59. Підрозділи ППО вже відточили майстерність у знищенні іранських «мопедів» та «Калібрів» і мають доволі високі показники у їх «мінусації». А ось у ліквідації Х-22 та «Онікс» засобів ураження та практики, на жаль, ще небагато.

Ворог постійно змінює номенклатуру далекобійних засобів ураження та векторність своїх ракетних ударів. Протидіяти повітряному тероризму росії можна нарощуванням різних засобів протиповітряної оборони, таких як Patriot чи SAMP/T, що ми отримуємо від союзників. Вони дають змогу збивати більше цілей, недоступних іншим ЗРК. Проте, як неодноразово наголошували у Повітряних силах ЗСУ, сучасних систем, які поставляються міжнародними партнерами, недостатньо для того, щоб «закрити небо» над Україною. Мовляв, їх не вистачає, аби виставити ППО вздовж усього кордону, тому нам потрібні сучасні багатоцільові винищувачі F-16.

Тим часом спекотне літо триває в окупованому росіянами Криму. Під ранок 19 липня «бавовна» завітала на полігон та склад боєприпасів у Кіровському районі на сході півострова. Лідер кримських татар Рефат Чубаров повідомив, що через вибухи на величезному складі боєприпасів окупаційна влада терміново евакуює понад дві тисячі осіб. Це місцеве населення с. Кринички, Айвазовське, Абрикосівка і Привітне.

За даними Генштабу ЗСУ та МОУ (на 19.07), минулої доби противник продовжував зосереджувати основні зусилля на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках — там відбулось понад 20 бойових зіткнень. російські війська намагалися відновити втрачені позиції у районах Рівнополя на Донеччині та Новодарівки Запорізької області, але успіху не мали.

Наступ окупантів на Куп’янському напрямку наразі був безуспішним. Бої тривають, але ініціативу перехопили Сили оборони. На південному фланзі довкола Бахмута просування наших захисників не припиняється. Майже по всій лінії фронту, де тривають активні бойові дії, українським бійцям доводиться мати справу зі щільним замінуванням території та інтенсивним ворожим вогнем.

Фото з відкритих джерел.