У п’ятницю, в першій половині дня, під час масштабної повітряної тривоги в Україні у бік Одеської області знову зафіксовано кілька пусків надзвукових протикорабельних ракет «Онікс». Станом на 13.00 росіяни випустили сім ракет по інфраструктурі регіону. Також ворог атакував з повітря Чернігівщину...

Як зазначила речниця ОК «Південь» Наталя Гуменюк, чергова хвиля терору кремля за новою тактикою пов’язана із зерновою угодою. 

В Інституті вивчення війни вважають, що, ударяючи по українській портовій та зерновій інфраструктурі, а також погрожуючи атакувати цивільні судна в акваторії Чорного моря, що прямують до українських портів (їх «розглядатимуться як потенційних перевізників вантажів військового призначення» — заява мо рф від 19.07), росія намагається створити відчуття обов’язковості свого повернення до Чорноморської зернової ініціативи. «кремль, ймовірно, вважає, що ця заява матиме стримувальний ефект на морську активність у Чорному морі і створить умови, які нагадуватимуть повну блокаду українських портів на початку повномасштабного вторгнення», — зазначили у ISW.

У МОУ дали дзеркальну відповідь на оголошену рф необмежену війну на морі з порушенням нею норм міжнародного права на вільне судноплавство: всі судна у Чорному морі, що прямують у морські порти рф чи порти, розташовані на тимчасово окупованій росією території України, можуть розглядатися як такі, що перевозять вантажі військового призначення «з усіма відповідними ризиками».

Щодо нової фази війни у повітрі, то Україні, аби протистояти сильному противнику, який нарощує виробництво далекобійних ракет і змінює тактику, потрібна більша кількість засобів ППО та ПРО, західні винищувачі та далекобійне озброєння на 500+ км. Про це йдеться у військово-стратегічному огляді «Повітряні загрози для України» від аналітиків Київського безпекового форуму. Наголошується, що критично важливим посиленням можливостей Сил оборони України у повітрі буде постачання багатофункціональних винищувачів F-16.

Водночас у звіті акцентується увага на важливості забезпечення й розвитку вітчизняних проєктів з виробництва і ремонту різної зброї — дронів, ракет, літаків, засобів ППО тощо.

Армія рф продовжує накопичувати ракети та хоче запустити виробництво дронів-камікадзе на своїй території. Ймовірно, ворог восени знову може вдаватися до точкових ударів по об’єктах паливно-енергетичного сектору, каже речник Командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

«Бачимо, що виробництво ракет теж триває. Можливо, будуть якісь паузи для накопичення для удару. Але не забуваймо, що можливості росії не безмежні. Потрібно задіювати весь санкційний тиск для того, щоб вони якнайменше отримували технологічних деталей для виготовлення цих ракет та дронів», — зазначив він.

Фото: ДСНС.