Це вже дев’ята виставка з творчого циклу «Берегині України». Проект стартував у вересні 2022-го, коли у Миколаєві лунали ворожі вибухи. Його ідейним натхненником є директорка бібліотеки Інга Хоржевська. Мета проекту — знайомити глядачів із творчістю жінок міста-героя Миколаєва. Головною місією берегинь під час війни стає збереження та відродження головних цінностей України: родини, традицій, культури.

«Спочатку планували лише чотири вернісажі. І ось проводимо вже дев’ятий, — розказала керівниця культурно-мистецької Асоціації «Арт-спокуса» Валентина Кривцова. — У нас наразі черга з майстринь, бажаючих взяти участь у проекті з персональними виставками. Будемо представляти талановитих жінок не лише Миколаєва, а й області».

Для виставки Тетяна Ульянкіна підготувала експозицію, до якої увійшли живописні квіткові полотна, графічні малюнки та писанкові вироби, більшість із яких супроводжуються авторськими віршами. Таке творче поєднання яскраво розкриває душу не тільки самої майстрині, а й кожного виробу.

На творчість Тетяну Ульянкіну надихають потужні переживання. Так на звичайнісінькому аркуші паперу з’явилась пастель «Причеплю зелені букети на шолом». Сама майстриня згадує, як її написала.

«Це були перші дні війни. Побачила в новинах наших жінок, які ще вчора ходили до косметичних салонів, але вимушені були взяти до рук автомат. Він тут у мене зображений маленьким, а в житті він практично перекриває собою жіночу постать. Дівчата, жінки вдягли шоломи, бронежилети... Мене це дуже вразило. І так народилася ця картинка», — поділилася Тетяна Ульянкіна та процитувала власну поезію, присвячену дівчатам на війні.

Тетяна Іванівна народилася у 1962-му в Миколаєві. Навчалась у кораблебудівному інституті, працювала інженером-конструктором. Згодом закінчила Школу народної майстерності при Миколаївському осередку Національної спілки майстрів народного мистецтва України за фахом «Народний розпис та писанкарство». Працювала в цій школі викладачем.

Протягом багатьох років вона проводить майстер-класи для дітей, студентів та вчителів. Свої авторські роботи презентує на міжнародних та всеукраїнських мистецьких акціях та виставках. Тетяна Ульянкіна досконало володіє усіма видами традиційних технік писанкарства. Вона є однією з перших майстринь в Україні, яка у 1992-му почала виготовляти об’ємні писанкові панно з використанням аплікації з соломи, батику, ткацтва, лозоплетіння. Кращі її роботи зберігаються у фондах музеїв України та в приватних колекціях за кордоном. З 2010 року і до сьогодні працює доглядачем у музеях морського торговельного порту.

Миколаїв.
Фото з відкритих джерел.