Атаки «шахедами» зазнали Київська, Житомирська, Черкаська й Полтавська області, повідомив речник командування Повітряних сил Юрій Ігнат. На Житомирщині є влучання в інфраструктурний об’єкт.

Протидією від масштабних повітряних атак рф є зенітні комплекси. Але в стратегії боротьби з цією загрозою існує ще один напрям робіт — знищення самих пускових. Про це нагадали в Повітряних силах України, зазначивши, що «ми мусимо навчитися знищувати засоби нападу окупантів безпосередньо там, звідки їх запускають».

«Для цього нам потрібні засоби та інструменти — високоточна далекобійна зброя: комплекс ATACMS, літаки F-16, які зможуть знищувати такі ворожі ракетні системи, як «Бастіон», кораблі чорноморського флоту рф тощо — саме носії ракет, які постійно атакують Україну», — днями зазначив під час телемарафону речник командування ПС ЗСУ Юрій Ігнат.

Експерти пояснюють: ATACMS для ураження цілі, яка перебуває у 300-кілометровому радіусі, потребує мінімальної передстартової підготовки. А після запуску ракета, яка розганяється до швидкості понад 3 Маха, уразить ціль орієнтовно через шість-сім хвилин. Це дасть змогу уразити пускові ракетного комплексу «Бастіон», якщо помітити їхнє розгортання на пускових позиціях ще до того, як вони їх залишать. I саме тому наразі ATACMS є найбільш ефективним засобом протиповітряної оборони, який украй необхідний для України.

Водночас ситуація на фронті постійно змінюється. Сили оборони продовжують крок за кроком відвойовувати українську землю в окупантів. За даними Генштабу ЗСУ, наші захисники мали успіх на напрямку Старомайорського на південному фронті, також наступають біля Бахмута.

Речник Генерального штабу Збройних Сил України Андрій Ковальов заявив, що українські війська мали успіх на напрямку Старомайорського на південному фронті, також захисники наступають біля Бахмута — вибили росіян з позицій біля Андріївки. Проте ворог продовжує чинити потужний опір, здійснює переміщення своїх підрозділів, застосовує резерви. При цьому росіяни безуспішно наступали в районах північно-західніше Оріхово-Василівки, південніше Іванівського та західніше Кліщіївки.

За словами речниці ОК «Південь» Наталії Гуменюк, у противника почалися проблеми з ресурсами. Зокрема, на лівобережжі росіяни відчувають суттєвий «снарядний голод». Мовляв, «бавовна» у їхньому тилу далася взнаки. До того ж значною перешкодою для окупантів є наш вогневий контроль над логістичними маршрутами...

«П’ять складів з боєприпасами було знищено, через це ворог нині дійсно відчуває нестачу снарядів. Ми бачимо, що окупанти стали рідше використовувати великокаліберну артилерію.

Вони намагаються перекривати це мінометним вогнем і РСЗВ. За минулу ніч ЗСУ знищили ще одну великокаліберну ворожу гармату й два диверсійні човни з групами, які намагалися маневрувати між островами», — повідомила Гуменюк.

Російські склади боєприпасів у тимчасово окупованому Криму, керченський міст є цілями для атак з боку Сил оборони, ураження яких зменшить здатність ворога боротися проти нас і допоможе врятувати життя українців, заявив очільник МОУ Олексій Резніков в інтерв’ю CNN.

«Це нормальна тактика — руйнувати матеріально-технічні лінії ворога, щоб зупинити можливості отримати більше боєприпасів, отримати більше пального, отримати більше їжі тощо. Ось чому ми будемо використовувати цю тактику проти них», — зазначив міністр оборони України.

Фото: МВС.