«Старомайорське визволили! 27 липня 2023 року особовий склад 35-ї окремої бригади морської піхоти імені контрадмірала Михайла Остроградського разом із побратимами з 7-го окремого батальйону АРЕЙ УДА визволили населений пункт Старомайорське, що на Донеччині. Після того як останній окупант залишив село, українські захисники офіційно розгорнули наш прапор на деокупованій території», — таке повідомлення і відео розміщено на Фейсбук-сторінці 35-ї бригади.

Захисники України ведуть наступальні дії північніше та південніше від Бахмута, а також на Мелітопольському та Бердянському напрямках і стримують наступ російських військ на Лиманському та Бахмутському напрямках, повідомляють у Генштабі ЗСУ. Противник проводить безуспішні наступальні дії в районах Надії, західніше та південніше від Кліщіївки. Ворог чинить потужний опір, застосовує резерви, зазнає значних втрат. Тривають важкі бої.

Упродовж минулої доби нашими захисниками було знищено вісім ударних БпЛА противника типу «Шахед-136» та п’ять розвідувальних БпЛА оперативно-тактичного рівня. Підрозділи ракетних військ і артилерії впродовж доби уразили один пункт управління, один район зосередження особового складу, п’ять артилерійських засобів на вогневих позиціях, один склад пально-мастильних матеріалів та одну станцію радіоелектронної боротьби противника, інформують військові, додаючи, що упродовж минулої доби (дані на 28.07) відбулося понад 30 бойових зіткнень.

Також повідомляється, що ворог завдав три ракетні та 29 авіаційних ударів, здійснив понад 70 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

«Унаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення, руйнувань і пошкоджень зазнала портова інфраструктура на півдні України та житлові будинки. Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається дуже високою», — інформують у Генштабі.

Зі свого боку в Інституті вивчення війни зазначають: кремль та російські пропагандисти активізували зусилля, щоб представити контрнаступ ЗСУ як невдалий. Аналітики ISW помітили, що путін раніше говорив, що нібито російські військові знищили неймовірну кількість техніки під час українських контрнаступальних операцій, хоча його цифри щодо атак України останніми днями вказують на те, що він перебільшує ймовірні українські втрати. російські воєнкори також стверджують, що ворожі сили знищили десятки одиниць української бронетехніки й святкують нібито втрати як доказ того, що український контрнаступ пробуксовує.

«Висвітлення кремлем і російським інформаційним простором українського контрнаступу помітно порушує інструкцію кремля, яка наказує російським ЗМІ не применшувати потенціал успішних українських контрнаступальних операцій. Посилене зображення українського контрнаступу як невдалої операції свідчить про те, що політика кремля щодо висвітлення війни спрямована на посилення зусиль з просування себе як ефективного керівника воєнних дій», — йдеться у звіті Інституту вивчення війни.

Колаж 24 каналу.