Як повідомило Командування Повітряних сил, вдалося знищити 23 «шахеди». Цілями ударних «мопедів», що запустила рф, були об’єкти у Києві та портова інфраструктура Одеської області.

Зокрема у столиці, за даними начальника КМВА Сергія Попка, знищено понад 10 дронів. За офіційною інформацією, пошкоджено фасад адмінбудівлі, а також приватний будинок у Бучанському районі Київської області. На Одещині руйнувань зазнала портова інфраструктура — елеватор, зернові ангари, морвокзал та адмінбудівлі Дунайського пароплавства, які розташовані в Ізмаїлі. На деяких об’єктах портової та промислової інфраструктури виникли пожежі.

Військові експерти кажуть: ця нічна атака відрізняється від попередніх. Йдеться не про кількість «шахедів», а про райони їхнього пуску. Так, за інформацією Командування ПС ЗСУ, запуски ударних дронів здійснювалися з трьох напрямків — Курськ, Приморсько-Ахтарськ на російському узбережжі Азовського моря та Чауда в окупованому Криму. І тому варто готуватися до сценарію, коли одночасно задіяних росіянами пускових районів буде більше, а це означає, що відбивати повітряні атаки за багатьма напрямами стане складніше. Проте оглядачі стверджують, що пускові райони не змінюються, а це дає змогу результативними ударами по дислокації операторів та наземній інфраструктурі підрізати крила «шахедам» ще до зльоту.

На фронті протягом минулої доби, за даними Генштабу ЗСУ на 2.08, між Силами оборони України і російськими окупантами відбулося понад 40 бойових зіткнень. «На Бахмутському напрямку наші війська продовжують вести наступальні дії на південь від Бахмута. Під час ведення Силами оборони наступальних дій противник вимушено відійшов у районі на південь від Андріївки, безуспішно намагався відновити втрачені позиції на північ та захід від Кліщіївки, а також на північний захід Курдюмівки. Важкі бої тривають», — йдеться у повідомленні.

Своєю чергою міністерство оборони США фіксує просування контрнаступу ЗСУ, але це «була і буде важка боротьба», зазначив під час брифінгу у вівторок речник Пентагону, бригадний генерал Патрік Райдер. Він також нагадав слова очільника МО США Ллойда Остіна про те, що «це буде марафон, а не спринт», резюмувавши: Вашингтон продовжуватиме підтримувати Україну стільки, скільки буде потрібно, і продовжить спілкування із союзниками щодо цієї підтримки.

На росії формується нове армійське з’єднання, щоб посилити наземні сили для війни в Україні, йдеться у звіті британської розвідки. З початку повномасштабного вторгнення рф використовує для поповнення вже сформованих підрозділів здебільшого мобілізованих резервістів.

«росія, найімовірніше, розмістить будь-яке нове формування як резерв в Україні. Однак у довгостроковій перспективі росія прагне посилити свої війська перед НАТО. Без нової великої хвилі обов’язкової мобілізації росія навряд чи знайде достатньо новобранців, щоб забезпечити хоча б одну нову армію», — зазначають британські аналітики.