Про це на засіданні Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України повідомив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

За його словами, вже відремонтовано чотири атомні енергоблоки, дев’ять енергоблоків теплових електростанцій, шість гідроагрегатів. До початку опалювального сезону Міненерго поставлено чітке завдання — повернути в енергосистему 1,7 ГВт потужностей, додав прем’єр-міністр.

«Накопичуємо енергоресурси. У сховищах — 11,7 млрд м куб газу, це 80% від запланованих обсягів. На складах маємо 1,5 млн тонн вугілля із запланованих 1,8 млн тонн».

Посадовець зазначив, що від початку року в Україні відремонтували 14,5 тис. км повітряних ліній, відновили понад 60% пошкоджених теплоелектростанцій, ТЕЦ, котелень.

Голова уряду зауважив, що нині триває закупівля комунальної техніки для 12 регіонів, які цього потребують, на 50 млн грн, залучаються кошти міжнародних партнерів.

На цьому тлі в Україні з червня зросла ціна на електроенергію. Планується також підвищення тарифів на деякі комунальні послуги. І хоч ще із серпня минулого року згідно із Законом України «Про особливості регулювання відносин на ринку природного газу та у сфері теплопостачання під час дії воєнного стану та подальшого відновлення їх функціонування» від 29.07.2022 № 2479-IX діє мораторій на підвищення цін (тарифів), на ринку природного газу та у сфері теплопостачання, деякі співгромадяни помилково вважають, що він стосується всіх комунальних послуг, та ще й ображаються на владу. Мовляв, обіцяли не підвищувати, а туди ж!

Тим часом ціни на послуги з прибирання прибудинкової території, вивіз сміття та інше не підпадають під дію мораторію.

Понад те! Голова Спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко попередив, що ціни на перелічені послуги мають право регулювати ЖЕКи або місцева влада, яка керує багатоповерхівками. А вони, за словами експерта, вже переглядають ціни.

Попенко пояснює, що в собівартості послуги з вивезення сміття 80% становлять витрати на пальне, яке «суттєво подорожчало останнім часом через повернення довоєнних податків».

За нашими спостереженнями, як не дивно, але прогнози щодо «суттєвого подорожчання пального» поки що не справдилися. Отож, зауваження експерта не зовсім коректне. Скоріше, йде гра на випередження. Утім, поживемо — побачимо!

Перегляд тарифу на електроенергію для населення дав змогу державній «Центренерго» підготуватися до наступного опалювального сезону. Про це повідомив виконувач обов’язків генерального директора «Центренерго» Віктор Спичка.

«Тарифи піднялися, тому це для нас додаткова можливість отримати кошти, які в повному обсязі спрямовуються як на відновлювальні, так і на поточні ремонти, пов’язані з підготовкою до опалювального сезону», — сказав він.

Посадовець наголосив, що до зими компанія буде в повній робочій готовності до всіх загроз і викликів, які можуть спричинити дії ворога.

Нагадаємо

Встановлено, що мораторій триватиме протягом дії воєнного стану в Україні та шість місяців після його завершення.

Законом забороняється підвищення тарифів для всіх категорій споживачів на послуги з розподілу природного газу; теплову енергію (її виробництво, транспортування та постачання); послуги з постачання теплової енергії та постачання гарячої води.