Ви вже, мабуть, здогадалися, що йдеться про виставу "Корсиканка" - одну із візитівок київського Театру на лівому березі. Загалом постановка вже 20 років збирає аншлаги по всій Україні. А для актриси, а віднедавна ще й керівниці Театру на лівому березі Олесі Жураківської, яка й грає ту саму Жозефіну, це дуже знакова вистава, адже саме з неї 20 років тому розпочалося її сходження на театрально-кіношний олімп. А незрівнянна Жозефіна з'являлася на сцені вже понад 250 разів.

Але на цьому вирішила не зупинятися і саме в свій ювілей Олеся обрала виставу "Корсиканка", аби ще раз разом зі своїми глядачами пережити всі ті емоції й перипетії, що відбуватимуться на сцені. До того ж, як зізналася пані Олеся, вона ще ніколи не грала "Корсиканку" в свій день народження, 13 серпня. "І оскільки зараз гучно святкувати мені здається недоречним, то зіграти виставу - це можливість відсвяткувати, не святкуючи".

Для показу обрали Жовтневий палац. Для акторки "Корсиканка" у Жовтневому палаці - це можливість зібрати одночасно дві тисячі глядачів та подарувати радість усім присутнім. "Кожна людина, яка сидітиме цього дня в цій величезній залі, буде для мене важливою та особливою. Як кажуть, розділена з другом радість - це подвійна радість. І всі разом ми проживемо, сподіваюся, щасливу частинку свого життя", - зазначила Олеся Жураківська.

В основу вистави покладена найпопулярніша п'єса чеського драматурга Іржі Губача. Постановку здійснив режисер Олексій Лісовець, художник - Олег Луньов, автор музичного рішення - Олександр Курій, переклав українською Григорій Дунда. Жанр - Історичний анекдот. У ролях: Олеся Жураківська, Сергій Солодов, Анатолій Ященко, Віктор Жданов, Володимир Мовчан та інші.

Дія відбувається у 1819 році на острові Святої Єлени, де у засланні принижений та переможений зустрічає старість великий імператор Наполеон. Тепер уся його велич - загублене в часі минуле, а імператорський мундир може працювати хіба що опудалом на городі...

Та ось абсолютно несподівано в житті колишнього імператора з'являється корсиканка Жозефіна. Ця дивна, смішна і водночас хоробра жінка змушує його забути про свою велич та повертає прості людські бажання. Утім, як далі розвиватимуться події, мабуть, краще дізнатися з вистави.

Фото Анастасії МАНТАЧ.