Насправді, переконують експерти, в Україні реально заробляти «достойну» суму й представникам робітничих спеціальностей.

Наприклад, водіям-міжнародникам у середньому пропонують понад 42 000 гривень.

На другому місці, за даними великого кадрового порталу, серед пропонованих вакансій, зарплати прохідників вугільної промисловості. Такі спеціалісти можуть розраховувати в середньому на 36 000 грн.

Керамістам пропонують трохи менше — 35 000 грн. Автомалярам — 32 500 грн. Водночас представникам низки професій пропонують не менш як 30 000 грн. Ідеться про помічників бурильників, технологів на меблевому виробництві, автоелектриків, тонувальників, мотористів, установників автомобільного газобалонного обладнання (ГБО). Теплотехніки можуть розраховувати на 28 000 грн. Арматурники — на 27 500 грн.

Загалом серед усіх великих міст України найвищі зарплати зафіксовані в Києві — у середньому 20 000 грн. При цьому різниця величезна — від 6 700 у керівника гуртка до 110 000 грн у фахівців з програмування.

У Дніпрі найбільше пропонують топ-менеджерам. У середньому 55 000 грн. Найменше — прибиральницям — 8 500 грн.

У Львові найбільше — військовослужбовцям — 72 500 грн. Найменше — операторам АЗС, прибиральницям, посудомийницям, педагогам-організаторам. Усім їм пропонують у середньому 10 000 грн.

В Ужгороді найбільше цінують ремонтників та технологів: по 35 000 грн у середньому. Найменше — кредитних експертів — 10 800 грн.

Трохи менша — лише на 500 грн — середня пропонована зарплата в Одесі. Тут вона становить 17 000 грн. Найбільше, за даними порталу, платять військовослужбовцям — 72 500 грн. Найменше — психологам (у середньому 8 500 грн).

Між тим 70% претендентів на роботу в Україні, за даними експертів, незадоволені зарплатами. Проте запевняють, що ситуація вже незабаром може змінитися — адже одразу 63% роботодавців мають намір підвищити зарплати своїм співробітникам.

Тим часом Держстат підрахував, як змінилися в Україні тарифи на світло, воду, газ та тепло за останній рік.

Так, з липня 2022-го до липня 2023 року комунальні послуги подорожчали на 14,7%. Крім того, за рік на 2,7% стали дорожчими послуги з управління багато-квартирними будинками.

На 0,8% зросли тарифи на водопостачання та на 0,7% — на водовідведення.

Не змінилися тарифи на газ для населення, а на гарячу воду та опалення подешевшали на 0,2%.

За місяць (липень, порівняно з червнем) комуналка в Україні подорожчала загалом на 0,1%. Проте насправді ціни змінилися лише на послуги з управління багатоквартирними будинками — зросли на 0,3%. Інші послуги залишилися у своїй колишній вартості, підсумовує Державна служба статистики України.

А от споживчі ціни на харчові продукти в липні 2023 року зменшилися проти червня на 2,1%, тоді як ще в червні проти травня вони зросли на 0,1%.

Унаслідок цього споживчі ціни зменшилися проти попереднього місяця вперше від серпня 2021 року. Про це розповів директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко.

За словами експерта, гальмування темпів зростання споживчих цін на харчові продукти відбулося переважно за рахунок падіння їхнього рівня на овочі (-18,2% проти червня), яйця (-4,1 % до травня), фрукти (-1,3 %), олію соняшникову (-0,8%), макаронні вироби (-0,2%), а також хліб і хлібопродукти (-0,1%).

Водночас збереглося зростання цін на м’ясо та м’ясопродукти (+1,4% проти червня), рибу та продукти з риби (+0,7%).

Між тим липень виправдав очікування щодо зменшення споживчих цін під тиском надходження продуктів нового врожаю, насамперед овочів.

Також підтвердилися прогнози щодо можливого відновлення зростання споживчих цін у липні на перероблені харчові продукти та продукти тваринництва у зв’язку зі здорожчанням електроенергії та пального, що може зупинити тенденцію до падіння споживчих цін уже в серпні.