До того наші морпіхи разом з бригадою ТрО «Арей» вигнали окупантів із сусіднього села Старомайорського. Нині українські захисники крок за кроком наступають на Бердянському напрямку та просуваються до основної лінії оборони росіян на півдні Донеччини. А це десь за 13 км від Урожайного.

Тим часом ворог намагається вибудувати лінію оборони — Ремівка, Володине, Старомлинівка і Керменчик. Підтягує туди свої підрозділи, які орієнтовані на те, аби стримувати наш контрнаступ. Силам оборони там треба унеможливити зміцнення фортифікаційних споруд та використання тих чи інших підрозділів армії рф, вважає військовий експерт Сергій Згурець.

Динаміка спостерігається й на Мелітопольському напрямку, на стику між населеними пунктами Роботиним та Вербовим. Інтенсив бойових дій на тих двох ділянках фронту суттєво напружує противника та змушує його перекидати резерви — навіть з Херсонського напрямку. «Деякі стратегічні резерви нині в проміжному варіанті перекидаються на лівий берег Дніпра в Херсонській області. Це свідчить про те, що відбувається розпаковування стратегічних резервів противника», — робить висновок експерт.

Ситуація на фронті нині дуже спекотна. На східному напрямку, у районі Бахмута, бої точаться щодня. Ворог намагається штурмувати та просуватися, не шкодуючи боєприпасів, руйнуючи все навколо. Там оборона під постійними обстрілами російських військ тримається на мужності наших захисників!

За словами українських військових щодо поточної ситуації, у росіян чималий запас резервів — живої сили (у них немає проблем з постачанням нових мобілізованих), «металобрухту», боєприпасів, стволів. Попри це Сили оборони відбивають спроби рашистів атакувати.

Самі бійці, які нині беруть участь у бойових діях на передовій, вважають, що в сучасній війні перевага в живій силі не ключова. Перемогти «другу армію світу» — більшу й потужнішу за нашу в кількісному еквіваленті — можна асиметрично. Бо насамперед це війна технологій, навичок, координації, ідей, характеру, розуму, креативного мислення... Такий суто український підхід до військової справи дає змогу навіть в умовах наступальних дій мінімізувати втрати, а головне — зберегти життя наших воїнів.

***

Під час ракетних атак на мирні міста України рф використовує хитрощі у вигляді хибних (чимало електронних) цілей, аби ввести нашу систему ППО в оману. Тоді комплекс РЕБ на моніторі наших ЗРК ставить позначку, яку можна сплутати зі ще однією ворожою ціллю. Але напередодні, після масованого удару росіян з повітря переважно по західних регіонах країни, речник Повітряних сил Юрій Ігнат повідомив: такі «прийоми» противника відомі й не впливають на роботу ППО. Проте він зауважив: було б набагато краще, аби ЗСУ мали більше засобів, що здатні знищувати російські ракети на великій дистанції. Отже, Україні потрібні сучасні засоби протиповітряної оборони в більшій кількості, аби закрити небо від терористичних атак росії над усією територією держави.