Також у фінальний місяць літа на шанувальників класичного балетного та оперного мистецтва окрім традиційних вистав чекає гала-концерт з нагоди Дня Незалежності України та прем'єрний показ опери "Литовці" Амількаре Понк'єллі у концертному виконанні.

Тож найближчої суботи, 19 серпня, глядачам пропонується сповнена гумору, танців та фольклору історія кохання. Опера Миколи Лисенка "Наталка Полтавка" належить до визначних творів української музичної культури. Композитора привабив сюжет "Наталки Полтавки" Івана Котляревського щирим розкриттям життя простого народу, реалістичним відображенням народного побуту. Але навіть у класичні твори в Національній опері вирішили внести свої корективи - так у виставу зайшов відомий мем про паляницю... Музична редакція Мирослава Скорика. Сценічна редакція Анатолія Солов'яненка.

20 серпня - прем'єрний показ опери "Литовці" Амількаре Понк'єллі (концертне виконання).

Варто зазначити, що у День державності Литви колектив Національної опери України представив оперу "Литовці" (або "Литвини") італійського композитора Амількаре Понк'єллі у Вільнюсі. Гастролі колективу з великим успіхом відбулися 6 липня в межах почесної культурної місії, присвяченої відзначенню Дня державності у Литві напередодні саміту НАТО. Виступ транслювали наживо в етері литовських телеканалів.

Показово, що під час торішнього (2022 року) святкування Дня державності Литви на сцені ІІ Міжнародного фестивалю Литовського національного театру опери та балету "Литвинами" диригував український маестро, головний диригент Національної опери України Микола Дядюра, але тоді твір виковувався колективом литовської опери, а цьогоріч оперу "Литовці" виконали вже наші артисти.

А в День Незалежності, 24 серпня, Національна опера дає гала-концерт, до репертуару якого ввійшли кращі твори світової та української класики у виконанні провідних солістів, хору та оркестру Національної опери України. Завершиться концерт "Молитвою за Україну" Миколи Лисенка.

25 серпня в опері чекають на любителів балету. Цього разу показуватимуть

лірико-драматичну історію кохання за мотивами драми-феєрії Лесі Українки "Лісова пісня". В головних ролях найромантичніша балетна пара - Тетяна Льозова (Мавка) та Ярослав Ткачук (Лукаш). Диригент - Сергій Голубничий.

26 серпня опера Джузеппе Верді "Травіата" в осучасненій постановці Анатолія Солов'яненка.

Прем'єра вистави відбулася у жовтні 2022 року. Сучасні сукні, мініспідниці, модні ф'южн-інтер'єри, селфі на сцені, нічні клуби, дим від кальянів, SMS замість листів на папері...

Оригінальна, авангардна постановка видатного класичного шедевра транслює головний меседж - мистецтво поза часом.

А завершать останній літній місяць у театрі балетом "Жізель" Адольфа Адана.

За сюжетом твору, граф Альберт закохався в просту селянську дівчину Жізель. Однак він уже заручений із заможною аристократкою Батильдою. Утім, що відбуватиметься далі, краще дізнатися самим. Варто лише зазначити, що вистава була вперше представлена ще далекого 1841 року, але не втрачає своєї популярності й донині.

Нагадаємо, що вистави театру відбуватимуться в денний час: у п'ятницю (початок о 17.00), а в суботу та неділю о 15.00.

Фото надано театром.