Перед приміщенням розстелили не червону, а чорну доріжку. Тлом же для світлин стала червона афіша з лого фестивалю та його інформаційних партнерів. Саме червоний та чорний кольори стали основними під час відкриття кінофестивалю.

Іноземні та українські фільми оцінюватиме міжнародне журі.

Серед учасників та глядачів було багато людей, одягнутих у вишиванки.
Зокрема, міський голова Чернівців Роман Клічук одягнув вишиванку із орнаментом чорного кольору.

Честю для чернівчан та для себе особисто він назвав проведення Одеського кінофестивалю саме в Чернівцях.

"Для кінопоказів ми підготували дві локації. Зокрема, це і кіномистецький центр імені І.  Миколайчука, й кінопалац "Чернівці". Дякую армії, що є змога провести цей кінофестиваль.

Культурний фронт є важливим. Через кіно і документальні фільми ми маємо показати все, як є. Ми маємо показати героїчні українські міста, подвиги армії", -- зазначив Роман Клічук.

Під час кінофестивалю планують показати 46 фільмів. А стартував він українським фільмом "Довбуш"  (режисер -- Олесь Санін). Стрічка на місцевому матеріалі розповідає про знаменитого отамана карпатських опришків.

"Будуть фільми про війну, яка почалася ще 2014 року, покажемо багато документальних фільмів. Ми підготували дві спеціальні програми. Це "Хроніки війни" і "Так, переможемо", -- розповідає генеральна директорка Одеського міжнародного кінофестивалю Анна Мачух.

На кінофестивалі також обіцяють ексклюзивні покази. За словами Анни Мачух, це "Крик моєї крові" від режисера зі США та "Сивочолі гравці" британського виробництва. До речі, герой фільму, дідусь, якому виповнилося 99 років, приїде із Великої Британії на показ фільму.

Принагідно спрацювала і "Укрпошта". Під час урочистого відкриття в кінозалі кіномистецького центру ім. І. Миколайчука відбулося погашення нової марки, яку презентував очільник Чернівецької дирекції Ярослав Цюпак.

Як він зазначив, це для того, щоб увіковічнити пам'ять про 14-й Одеський міжнародний кінофестиваль у Чернівцях.

"У 2017 році мені вдалося побувати в місті Сараєво. Окупованому місті. Й дуже багато речей мене там вразили. Зокрема, кулі в стінах будинку. При чому, цей будинок міг бути відремонтований. Але ті кулі, незабрані звідти, були  як нагадування. Або слова, які написані на стінах... Це ті речі, які нині для нас можуть мати аналог. Згадати лише Оленівку, Бучу. Сараєво -- це те місто, яке почало робити кінофестиваль у себе вдома під час окупації. Адже це є важливий елемент, який належить мирному життю, який не забрати, який належить прямій ідентифікації того простору національного, в якому ми живемо.

Ми втрачаємо щодня Героїв. Це гіркота, яку гостро відчуваємо, гіркота, з якою нам доведеться жити й надалі. Це той смак, який буде супроводжувати нашу Перемогу", -- каже член журі Одеського міжнародного кінофестивалю, український режисер Дмитро Сухолиткий-Собчук.

14-й  Одеський міжнародний кінофестиваль відбуватиметься в Чернівцях на двох локаціях з 19 по 26 серпня. Зокрема, в кіномистецькому центрі імені І. Миколайчука на вулиці Головній, 140 та кіноконцертній залі кінотеатру "Чернівці".

Квитки на фільми доступні онлайн, а також у касі Культурно-мистецького центра ім. І. Миколайчука зі знижкою 10% за умови оплати картою MasterCard. Вартість квитків -- до 100 гривень.

"Протягом тижня ми матимемо змогу побачити ексклюзивні покази, прем'єри національних фільмів  та зустрітися з українськими та світовими кінематографістами.

Саме сьогодні, в часи важких випробувань для нашої країни, цей кінофестиваль набуває особливого значення. Культура і мистецтво стають важливим інструментом зв'язку, спільності та надії. Кіно об'єднує нас, нагадуючи нам про нашу силу і віру в майбутнє.

Бажаємо всім учасникам та організаторам натхнення, незабутніх зустрічей та нових можливостей для зростання кіноіндустрії в Україні", -- наголосив у своєму виступі Роман Клічук.

Свято триває.

Фото автора, Букінфо, пресслужби міськради.