Про це йдеться в публікації польського сервісу знижок Picodi.com, який посилається на дані британської компанії Euromonitor International та національних статистичних служб.

На харчові продукти та безалкогольні напої в українців припадає 41,6% від всіх витрат на споживчі товари та послуги. Схожі результати у Молдови (41,1%), Ефіопії (41,3%), Камбоджі (42,7%).

Експерти підрахували, що витрати на харчування у середньостатистичного мешканця України щомісяця становлять $108.

Між тим в українських супермаркетах у серпні цього року почали зростати ціни на хліб та хлібопродукти. Вартість за місяць на деяку борошняну продукцію змінилась на понад 4 гривні.

Про це свідчать дані моніторингу одного з аналітичних порталів.

Відповідно до цієї інформації, продавці підвищили ціни на хліб пшеничний, батон та хліб «Бородинський».

Зокрема, хліб пшеничний «Цар Хліб» (600 грамів) у деяких магазинах подорожчав із 32,96 грн у липні до 35,93 грн у серпні.

Вартість батона (450 грамів) у низці супермаркетів також поволі зростає. Якщо місяць тому він коштував у середньому 21,67 грн, то у серпні його продають на 0,13 грн дорожче — за 21,80 грн.

Хліб житній Riga Бородинівський (300 грамів) у липні коштував у середньому 30,90 грн, а в серпні вже на 4,50 грн більше — 35,40.

Експерти й раніше попереджали, що хлібна продукція у магазинах зростатиме в ціні. Як прогнозують в Інституті аграрної економіки, здорожчання хліба буде повільним, але стабільним — від 0,5 до 1% щомісяця. Серед причин називають підвищення цін на електроенергію та автомобільне пальне влітку цього року.

І насамкінець про дрова! Хоч навесні нас запевняли, що найважча зима позаду, схоже, що зима прийдешня теж буде не з легких. Тому в уряді вже нагадали, що цьогоріч треба знову готуватися до масових вимкнень елекроенергії через ворожі обстріли.

Дехто, як альтернативу, для обігріву може використати дрова. Ціни на них залежать від виду дерева та від того, які вони — колодами чи колоті.

На одному з сайтів, яких чимало зараз в Інтернеті, пропонують дрова за досить помірними цінами. Зауважимо, що вони мало відрізняються від цін конкурентів. Тому наводимо середні.

Дуб — 1310 грн за 1 м куб. колодами або ж 1360 грн за рубані дрова.

Береза — 1000 грн за 1 м куб. колодами, 1200 грн — рубані.

Вільха — 920 грн за 1 м куб. колодами, 1120 грн — рубані.

Сосна — 920 грн за 1 м куб. колодами, 1070 грн — рубані.

Звісно, за доставку доведеться додатково заплатити. Вартість, зрозуміло, залежить від відстані, загального обсягу дров та кількості ходок.

Зазначається, що у середньому для опалення будинку площею 100 кв. м на зиму потрібно приблизно 10 м куб. дубових дров. Ця цифра може змінюватися залежно від ступеня утеплення будинку й середньодобової температури на вулиці під час опалювального періоду.

За орієнтовними підрахунками, заготовити дрова на зиму коштуватиме щонайменше 13 тис. грн.

Фото: Getty Images