Меморіальну дошку відкрили до 70-річчя від дня народження видатного земляка, відомого українського поета, журналіста, Шевченківського лауреата, подія відбувалася в рамках заходів з відзначення його ювілею.

Меморіальну дошку виготовлено й установлено за кошти міського бюджету.

Її автор — відомий миколаївський скульптор Іван Булавицький.

«Дмитро Кремінь — це одна з найвизначніших постатей наших сучасників. Саме у віршах Дмитра Креміня можна побачити любов до України, рідного слова», — зазначив міський голова Миколаєва Олександр Сєнкевич під час урочистої церемонії.

Раніше, у вересні 2022 року, у Літературному сквері з нагоди Дня міста відкрили пам’ятний знак другу Дмитра Креміня, поету Володимиру Пучкову авторства Івана Булавицького.

«Сьогодні ми відкриваємо вже другу дошку. І так не хочеться, щоб їхня кількість зростала. Роки, пов’язані з цим містом українського Овідія, як часто називають батька, який вимушено опинився в степу, не стали трагічними й фатальними. Бо саме тут, на Миколаївщині, справжній закарпатець, випускник Ужгородського університету зміг відбутися і як журналіст, і як викладач, перекладач, пісняр й громадський діяч», — згадував під час відкриття меморіальної дошки Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь, син ювіляра (на знімку — другий зліва).

А створення у Миколаєві Літературного скверу — одна з краєзнавчих ініціатив Центральної міської бібліотеки ім. М. Л. Кропивницького, підтримана обласними організаціями Спілки письменників України, Конгресом літераторів України, благодійним фондом МЕТА «Від спільного бачення — до спільних дій».

За задумом ландшафтних дизайнерів-волонтерів, у Літературному сквері розташовано дев’ять дерев різних порід, честь висадки яких надана відомим миколаївським письменникам, поетам, публіцистам. У 2018 році за проектом Громадського бюджету сквер було реконструйовано. Він має упорядковану зону відпочинку, де жителі мікрорайону та читачі бібліотеки проводять дозвілля. Планується подальший розвиток цієї зони відпочинку.

Миколаїв.

Фото із сайту inshe.tv/mykolayv