Проти аналогічного періоду минулого року цей показник збільшився відповідно на 3,4% і 14,7%.

Про це у своєму телеграм-каналі написав голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

«Найважливіший висновок з даних ПФУ — це те, що червень став першим місяцем від початку війни, в якому реальна зарплата (з урахуванням інфляції) зросла проти аналогічного періоду минулого року. У червні інфляція в річному вимірі становила 12,8%, тоді як середня зарплата зросла на 14,7%. Отже, реальна зарплата зросла на 1,7%», — зазначив голова профільного комітету.
А ми, озброївшись калькулятором, підрахували, що в абсолютних цифрах середня зарплата зросла на 2 231,6 грн.
Данило Гетманцев підсумував, що «з урахуванням продовження тенденцій номінального зростання середньої зарплати і сповільнення інфляції показник приросту реальної зарплати у другій половині року збільшуватиметься. За останнім прогнозом НБУ, за підсумками 2023-го середня зарплата за рік номінально зросте на 19,6%, реально — на 3,9%».
Тим часом 10 тисяч родин співвітчизників отримають фінансову допомогу на відбудову житла, пошкодженого через бойові дії за програмою «єВідновлення».
Про це інформує Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України на Урядовому порталі.
Загальна сума виплат — понад 836 млн гривень, які можна витрати на будівельні матеріали чи ремонтні послуги.
Найбільша кількість заяв про пошкоджене майно надійшла з Харківської, Київської, Миколаївської, Херсонської та Донецької областей.
Загалом українці вже подали 38 тисяч заяв у «Дії» на отримання фінансової допомоги на ремонт пошкодженого житла. А також 2 159 заяв про компенсацію за зруйноване житло.
Нагадаємо, послугу «єВідновлення» розроблено Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури спільно з Міністерством цифрової трансформації України за підтримки проєкту USAID/UK aid TAPAS Project/Прозорість та підзвітність у держуправлінні та послугах у держуправлінні та послугах і Світового банку.
За рік сума збитків довкіллю України зросла у 5 разів. Про це міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець написав на своїй сторінці у Фейсбуці.
Міністр навів трохи арифметики від наших природоохоронців, які ведуть облік шкоди довкіллю.
«Травень 2022-го. Вигнання окупантів з Київщини. Перші цифри, які ми озвучили після повномасштабного вторгнення, — 13,2 млрд гривень. Серпень 2022 року — сума збитків становить 395 млрд гривень. Грудень 2022 року. Позаду — деокупація Харківщини, звільнення Херсона, тривають масові ракетні атаки. Майже 1,5 трлн гривень збитків довкіллю. Серпень 2023-го. Маємо актуалізовані дані у розмірі 2 трлн гривень. Продовжується робота з обрахунку збитків за кейсом Каховської ГЕС.
Сума зростає щодня. Це далеко не остаточні цифри. Повну картину отримаємо після деокупації всієї України», — наголосив Руслан Стрілець.

Інфографіка зі сторінки Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів у Фейсбуці