За даними Генштабу на 29.08, українські захисники продовжують контрнаступ на Мелітопольському напрямку, зокрема мали успіх у напрямку Новоданилівка — Вербове на Запоріжжі, й зараз закріплюються на досягнутих рубежах.

Отже, ЗСУ прорвали оборону рашистів біля Роботиного і рухаються в напрямку Новопрокопівки та Очеретуватого. Як стверджують військові оглядачі Defanse Express, це може означати початок боїв на першій лінії бетонних фортифікацій російських окупантів на півдні, відомій також як «лінія суровікіна», з «пірамідками». Саме в районі Новопрокопівки починається перша лінія фортифікацій «лінії суровікіна», які російські окупанти звели в очікуванні українського контрнаступу.

Ці укріплення ворога відрізняються тим, що траншеї там зводилися заздалегідь, переважають саме бетонні укріплення, щільність мінних полів також висока, рашисти їх створювали з розрахунку на те, щоб наші війська на цій ділянці фронту не могли пройти вперед, пояснюють експерти.

Раніше в Інституті вивчення війни (ISW) прогнозували, що після прориву оборони ворога біля Роботиного рух вперед для ЗСУ стане простішим. Але навряд чи для таких тверджень є підстави, особливо якщо врахувати, що Сили оборони саме тепер почали впиратися в лінію найбільш складних укріплень рашистів, тобто цю саму «лінію суровікіна».

За словам військового аналітика Сергія Згурця, окрім Роботиного, у зведеннях Генштабу ЗСУ йдеться про бойові дії на південь у напрямку Новопрокопівки та Очеретуватого. У зоні Вербового ми впритул підійшли, навіть входимо у спроби пробити ворожу «лінію суровікіна» із «зубами дракона»... Сергій Згурець пояснив: є передова лінія оборони та основна. Дехто вважає їх першою та другою. Першу лінію оборони, або передову, на цій ділянці ЗСУ пройшли. І входять до основної лінії, яка починається за Новопрокопівкою і тягнеться десь на 4 км в глибину. Вона містить значну кількість фортифікаційних споруд, дотів, дзотів, «драконівських зубів», а також мінування. «Важливо розуміти, що не «зуби дракона» обороняють ворожі фортифікаційні споруди, а особовий склад. Побачимо, як швидко противник перекидатиме залишки своїх резервів на цю основну лінію оборони, намагаючись максимально довго утримувати ділянку напроти Роботиного», — зазначає Згурець.

Він вважає, що стратегія ЗСУ на виснаження окупаційних військ і надалі працюватиме за рахунок активного використання артилерії.

Тим часом 29 серпня, як повідомляє «Беларускі Гаюн», до білорусі прибув черговий ешелон зсу рф для участі в навчаннях «взаємодія-2023» організації договору про колективну безпеку (одкб), що відбудуться з 1 по 6 вересня.

За даними білоруських спостерігачів, це вже другий ешелон з російськими військовими, який привіз їх до бреста. Перший був 18 серпня.

На знімку: фортифікаційні споруди «зуби дракона»​.

Фото: rbc.ua