У напрямку Новоданилівка — Новопрокопівка наші військові мали успіх, нині закріплюються на досягнутих рубежах, а на Лиманському та Бахмутському напрямках стримують наступ російських військ. Тривають важкі бої... Водночас противник вів марні наступальні дії поблизу Мар’їнки, Новомихайлівки Донецької області та Вербового Запорізької області. російські окупанти зазнають значних втрат у живій силі, озброєнні та техніці, намагаються переміщуватися та застосовують резерви.

Фахівці Інституту вивчення війни (ISW) підтвердили, що Сили оборони у контрнаступі просунулися 31 серпня під Бахмутом і на заході Запорізької області.

Генерал-лейтенант Сергій Наєв, коментуючи ризики навчань «Бойове братерство-2023» у межах ОДКБ (військово-політична міжнародна організація, куди входять білорусь, Вірменія, Казахстан, Киргизстан, росія та Таджикистан), які в перший день осені стартували у білорусі, зазначив, що загалом очікується збільшення кількості сил ворога до бригади, але цього недостатньо для проведення наступальних операцій. Проте, за його словами, будь-які дії з боку противника, зокрема проведення навчань на їхній території, це певний аспект підвищення небезпеки, але «ми завжди готові до відповідного реагування».

У ніч на 1.09 росіяни завдали чергового удару «Калібрами». Зафіксовано пуски двох крилатих ракет з акваторії Чорного моря (район Феодосія). Одну вдалося знищити, інша — влучила в одне з приватних підприємств на Вінниччині,  повідомили Повітряні сили ЗСУ.

А вранці п’ятниці безпілотник долетів до люберців (московська область), куди доставив «бавовну» до цеху НВП «Томілінський електронний завод». Вдень ГУР МОУ офіційно не коментувало цю подію. Але представник нашої військової розвідки Андрій Юсов у коментарі ЗМІ сказав, що російська пропаганда видала «на-гора» чергову брехню про збитий дрон, та підтвердив: пожежа у люберцях, на російському заводі, 1 вересня справді мала місце бути...

Крім того, говорячи про втрачені рф системи ППО, Юсов зазначив: «Виробництво озброєнь у ворога є, але швидко й ефективно поповнювати знищене озброєння не так просто. І це стосується усіх видів, зокрема засобів протиповітряної й протиракетної оборони. Особливо сучасних, таких як «Панцир» або С-400 «Тріумф». І додав, що росіяни не здатні швидко компенсувати ці втрати. Хоча застарілих систем противоповітряної оборони у них вистачає, але вони не дуже ефективні.