Юрій Войтович, «Воїни».

Цю премію засновано ще 2016 року за ініціативою меценатки із США Олесі Говорун спільно з Національним музеєм гончарства — на підтримку молодих талановитих мистців кераміки.

За умовами гранту художники-керамісти на базі майстерні при музеї створюють монументальні скульптури, які передають на постійне зберігання й експонування в музей. При заснуванні гранту передбачалося, що один рік — один лауреат. Але почалася повномасштабна війна... І Олеся Говорун профінансувала у 2022—2023 рр. грант аж для трьох лауреатів!

Цьогорічною арт-командою Говоруни-2023 стали: Юрій Мирко (Київ), Юрій Войтович (Малютянка, Київщина), Євген Євтушенко (Полтава).

Юрій Войтович: «Воїни». «Нещодавно я їхав маршруткою з Києва. Попереду мене сиділи двоє військових. Я розумів, що їдуть вони на передову. Постійно на них дивився, і наші погляди зустрічалися. На моїй зупинці вони теж вийшли — на перекур. Мені дуже хотілося висловити їм слова вдячності, але я не зміг вимовити ані слова. Лише простягнув руку, й вони відповіли взаємністю. І в цей момент у мене народилася ідея назвати свою роботу «Воїни» — сильні, мужні воїни, які захищають і боронять нашу країну».

Юрій Мирко: «Роздуми про гармонію». «Я роздумував про гармонію в суспільстві: в сім’ї, з Богом і з природою. Й побачив, що гармонії нині немає, а досягнути її дуже важко. Нині у суспільстві багато хибних думок, які збивають нас із пантелику, заважають іти правильним шляхом, робити так, як дано нам Богом, природою. Тому ця скульптура — символічний образ сім’ї, але вона не з’єднана (розірвана). Тут двояке трактування: можна подумати, що все рушиться, або навпаки — налагоджується. Глядач у своїй уяві може дозбирати цю гармонію повністю і тим самим розібратися в гармонії власного життя».

Євген Євтушенко: «Бозони». «Бозон Хіггса — елементарна частинка, яка при розпаданні утворює інші частинки. Це приклад цікавої конструкції того, як влаштований всесвіт. Є різні частинки, які по-різному між собою взаємодіють, але разом створюють єдиний механізм. Власне, так само й суспільство — ми, люди, створені ніби за одним принципом, але по-різному між собою взаємодіємо. Особливо це чітко виявилося з початком великої війни. Боротьба нас об’єднала й змусила працювати, як один організм. Ми перетворилися на міцну структуру. Отже концепція: кожен із нас щось породжує і кожен із нас десь взаємодіє. А ще, якщо подивитися на саму композицію «Бозони» збоку, то можна побачити тризуб».

Ці три монументальні скульптури встановлено на нещодавно освоєній території Національного музею гончарства, яка є продовженням музейного майдану, присвяченого Незалежності України.

Світлана ПРУГЛО, завідувачка інформаційної служби Національного музею гончарства.

Полтавська область.


Євген Євтушенко, «Бозони».
 


Юрій Мирко, «Роздуми про гармонію».

Фото Тараса ПОШИВАЙЛА.