У кінці серпня відзначили 167-му річницю від народження Івана Франка. Для названого на честь Каменяра обласного центру та однойменної області то особливий день. Неодмінно — літературні читання біля пам’ятника Генію, інші заходи в бібліотеках та мистецьких колах. Тим сучасні мешканці Прикарпаття дякують за зроблене Франком для краю.

Мовиш: «Нині інші війни».
Ну, то іншу зброю куй,
Ум гостри, насталюй волю,
Лиш воюй, а не тоскуй!
Лиш борися, не мирися,
Радше впадь, а сил не трать,
Гордо стій і не корися,
Хоч пропадь, але не зрадь!

«Під час війни із російською навалою пророчі слова Каменяра звучать особливо актуально, — наголосила народна депутатка Оксана Савчук, яка взяла участь у «Франкових читаннях». — Сила слова, пророчі рядки, невтомність у праці — в цьому весь Іван Якович. Радію, що живу та мрію про майбутнє у Франковому місті».

Іван Франко народився в селі Нагуєвичі на Львівщині. Станіслав перейменований на Івано-Франківськ у 1962 році. Так само його ім’я носить Прикарпатський національний університет, Національний драматичний театр, обласна наукова бібліотека. В обласному центрі — аж два пам’ятники Генію. Є вони чи не в кожному населеному пункті Прикарпаття, як і вулиці Франка. Та є особливі місця шани громадського та політичного діяча, публіциста, поета.

У нинішньому обласному центрі Прикарпаття Іван Франко вперше побував 1880 року, коли його вела етапом поліція з Коломиї до Нагуєвичів. Надалі митець підтримував тісні зв’язки з тутешньою прогресивною молоддю, брав участь у літературних вечорах.

«Праці народознавчої тематики становлять щонайменше третину всієї наукової спадщини Івана Франка — це «Студії над українськими народними піснями» та видане в 1905—1910 роках тритомну збірку «Галицько-руські народні приповідки», які здебільшого базуються на зібраній на Прикарпатті усній народній творчості, інформують на сайті обласної бібліотеки. — Ознайомившись із Прикарпаттям в юності, Іван Франко не поривав з ним зв’язків усе життя. У селі Лолин він під час відвідин свого гімназійного товариша Ярослава Рошкевича закохався у його сестру Ольгу, присвятив їй свою першу збірку поезій «Баляди і розкази».

У цьому передгірському селі споруджено пам’ятник Іванові Франку та відкрито музей. Тут щороку проводяться літературні читання. У селі Шевченковому тієї ж Вигодської громади так само є згадка про Каменяра, адже тут учителювала його літературна товаришка поетеса Клементина Попович-Боярська. А в місті Болехів — відома організаторка жіночого руху в Галичині письменниця Наталія Кобринська та її батько — священник Іван Озаркевич.

У місті Долина 21 серпня 1884 року на окружному вічі, де зібралося до пів тисячі мешканців із навколишніх містечок і сіл, Іван Франко виступив із доповіддю «Як нам організуватися, щоб видобутися з теперішньої нужди».

Актуально й нині, чи не так?

А ще Іван Франко часто бував у Коломиї, де написав низку творів, зокрема «Вічний революціонер». Тут уперше надруковані «Іван Вишенський», «З вершин і низин», «Захар Беркут», «Перехресні стежки», «Мойсей».
Гуцульщина так само посідала особливе місце в житті Франка. Виокремимо село Криворівню на Верховинщині, де гуртувалася українська інтелігенція, тогочасний цвіт нації: Михайло Грушевський, Михайло Коцюбинський, Леся Українка, Осип Маковей.

У Косів повернути, та Кути не оминути, як мовиться в народній пісні. В цих містах так само свято бережуть пам’ять про Франка, як і в Снятині, Галичі, Яремчі, Надвірній, — та й не лише тим, що виступав на народних зібраннях і завойовував серця різних верств населення.

Досі в багатьох оселях на Прикарпатті є портрети наших Пророків — Тараса Шевченка та Івана Франка. Дуже хотілось, щоб твори Каменяра читали не лише в пам’ятні дні, а щоб аналізували його життя і творчість із огляду на сьогодення. Щоб не наступали на ті самі граблі, що й сучасники Франка. Про що я?

«Хто не знає: Іван Франко двічі балотувався до австрійського парламенту та двічі програвав вибори, бо його опонент роздавав людям ковбаси! Нічого не нагадує? Тому, коли бачите портрети і чуєте гучні слова, пам’ятайте не тільки про Великого Каменяра, а й про це, та робіть висновки», — написав на своїй сторінці у Фейсбуці відомий фермер Василь Стефурак.

Івано-Франківська область.