До того ж частково він проводитиметься в рідному Херсоні. Тому й гасло для такої знакової події обрали - "Ми вдома".

Про це розповів президент фестивалю, керівник Херсонського обласного академічного музично-драматичного театру імені Куліша Олександр Книга на недавній пресконференції. Ювілейну програму показуватимуть із 8 по 16 вересня, а відкриття буде відбуватися одночасно в 25 театрах. Загалом глядачів запрошують до театрів Києва, Одеси, Миколаєва, Львова,  Херсона.  Новокаховський театр доєднається онлайн виставою, записаною на ютуб-каналі. У такий спосіб хочуть показати, що Нова Каховка - це Україна.

На запитання, чи варто ризикувати і проводити фестивальні заходи  в деокупованому Херсоні, який ворог чи не щодня обстрілює, Олександр Книга запевнив: вистави відбуватимуться в безпечному місці, про яке заздалегідь не повідомлятимуть.  Він також зазначив, що й нині його колектив у Херсоні працює, грає там вистави, і люди дуже вдячні, адже попри жахіття війни життя триває.

До речі, за 25 років фестиваль жодного разу не зупинявся. Під час ковіду, каже пан Олександр, грали на відкритих майданчиках. І навіть торік, коли Херсон перебував в окупації, а Олександр Книга щойно звільнився з російського полону, було вирішено продовжувати справу. "Ми дісталися Львова і все зробили, щоб фестиваль відбувся. Тоді до нас долучилося дуже багато країн, і він справді був міжнародним, хоча ми й робили акцент на Херсон, бо це було в той час, коли рашисти намагалися на нашій базі створити свій так званий рускій тєатр. Але в них нічого не вийшло. І ми вдома. Ми намагаємося не рекламувати, де працюємо, але не працювати ми не можемо, бо це необхідність для людей - і для військових, і для тих, хто залишається в місті. Фронт там, де ми працюємо".

Олександр Книга також розповів, що часто в інших містах під час гастролей і навіть коли бувають за кордоном, до них приходять херсонці і розповідають, що досі зберігають квитки, які були куплені ще до повномасштабного вторгнення. А колектив обіцяє, що обов'язково запрограмовані спектаклі зіграють.

Тим часом, як зазначила програмний директор фестивалю Анастасія Ларіна, коли під час відбору вони запитували театри, де ті хочуть зіграти, всі хотіли саме в Херсон. Істотно відрізняється цьогоріч і програма, каже Анастасія, додалося багато вистав за творами українських авторів. А ще багато романтичних вистав, вистав з надією на майбутнє. Бо це нині також дуже важливо.

А поки що все готове до фестивалю. Одним із фестивальних майданчиків у 2023-му стане театр Василька в Одесі, з яким підписали меморандум. Там, зокрема, покажуть і нову виставу Херсонського театру. "Розуміємо, що в Херсоні не можемо прийняти 70 колективів, які залюбки приїхали би в мирний час. Тому вирішили, що бази будуть в Херсоні, Миколаєві, Одесі, Львові і Києві.  Театр Василька виділив приміщення під кілька наших проєктів, які будуть на фесті, - це івано-франківська стендап-комедія "Про що мовчать чоловіки" з Олексієм Гнатковським (до речі, блискучим виконавцем ролі Олекси Довбуша у картині "Довбуш", яка нині б'є рекорди по відвідуваності в наших кінотеатрах. - Ред.). Також в Одесі можна буде побачити вистави Малого театру і прем'єру херсонського театру "Позивний Горобчик" за п'єсою "Погані Дороги" Наталі Ворожбит", - розповів Олександр Книга.

Одне слово, стежте за афішами фестивалю.

Щодо географії, то вона охоплює окрім України: Португалію, Туреччину, Словаччину і Німеччину. А також працюватимуть літературні сцени, музичні платформи та ще багато цікавого за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку USAID.

ДОВІДКОВО

Міжнародний театральний фестиваль "Мельпомена Таврії" проводиться в Херсоні з 1999 року. За цей час у межах "Мельпомени" понад 200 театральних колективів із 20 країн показали більш як 450 вистав.

Фото автора та Херсонського театру імені М. Куліша.