Для практичного навчання до Дніпропетровської ОВА запросили жінок-підприємниць та лідерів громадськості регіону. Під час тренінгу з написання проєктів для одержання грантів секретами ділилися професіонали.

«Гранти — це надзвичайно потужний механізм розвитку підприємництва. Допомагає підтримати бізнес або розпочати нові проєкти, особливо під час війни. Учасники заходу обговорили, як подати заявку, вказати конкурентні переваги та отримати фінансування. На питання тих, хто тільки починає працювати в цьому напрямі, відповіли справжні професіонали. Приємно бачити тут так багато зацікавлених підприємців», — розповів перший заступник голови ОВА Володимир Орлов.

Учасники знайомились, говорили про проєкти та фінансову допомогу. Дізналися про механізми та нюанси подачі заявок на гранти, їх отримання.

«Ми займаємося аутсорсинговими послугами бухгалтерського обліку, маємо навчальний центр для бухгалтерів та підприємців. Отримали грант за держпрограмою «єРобота» — 250 тисяч гривень. Нещодавно гроші прийшли.

Плануємо купити оргтехніку та меблі. Сьогодні для бізнесменів дуже гарна нагода отримувати гранти. Вчимося, як це робити, — щоб і далі консультувати людей», — каже співвласниця консалтингової компанії Юлія Носенко.

Підприємець Ганна Жуковіна розповіла, що вони з колегами надають для дітей репетиторські послуги з різних освітніх предметів. Математика, українська та англійська мови, комплексна підготовка до школи. Особливо це актуально для ВПО. Жінка підкреслює, що не всі батьки можуть надати дітям якісне навчання онлайн. У багатьох — здебільшого мешканців шелтерів — немає комп’ютерів чи Інтернету. Ганна мріє розширювати справу.

Надавати нові послуги, відкривати філії. А для цього потрібні кошти. В 2014 році їм вдалося отримати грант. Це дозволило створити робочі місця для переселенців.

«Пізніше багато подавали заявок під класні проєкти. Але завжди були якісь бар’єри. Причини відмов не називали. Отримані сьогодні знання допоможуть правильно все оформити та отримати допомогу. Почула все необхідне від професіоналів цього напряму. Зрозуміла, які зробити акценти, а про що краще не розповідати. Поспілкувалася з людьми, з якими працювала ще до війни. Це об’єднує та дає змогу зробити більше», — впевнена Ганна.

Приватний підприємець Світлана Мотренко працює у сферах страхування та недержавної пенсійної справи. Також займається благодійністю. Вважає все, що стосується грантів для бізнесу та громадських організацій, найпершими питаннями.

«Раніше вже брала участь у схожих програмах. Тому питань дуже багато. І не завжди вдавалося їх вирішувати. Сьогодні маємо проєкт з реабілітації дітей-аутистів та з ДЦП. Бачу, як підтримують пропозиції. Створюють сприятливі умови. Сподіваюся, що фінансування отримаємо», — зазначила Світлана.

Тренінг був корисним не тільки для підприємців, а й для тих, хто займається громадською діяльністю. Серед них представник ГО «Крилатий простір» Поліна Бадаква. Організація опікується культурою та просвітництвом у галузі мистецтва, фестивальною діяльністю. Проводять різні майстер-класи з підвищення кваліфікації педагогів, танцівників тощо. До діяльності залучають волонтерів.

«Поки що грантів не отримували. Але сподіваємося, що такі заходи допоможуть. Дуже корисними є рекомендації з написання заявок. Тому тренінг важливий не тільки для бізнесу, а й для неприбуткових організацій. Бачу велику активність та зацікавленість учасників. У цьому велика заслуга нашої ОВА. Саме вона допомагає відкривати нові можливості. Та успішно створює нові комунікації між бізнесом, організаціями та владою», — сказала Поліна Бадаква.

Тренінг став результатом бізнес-форуму «Жіноче лідерство в часи викликів. Дніпропетровщина». Захід провели за ініціативою бізнес-об’єднання Business Woman Club. Підтримали в ОВА і у Програмі USAID «Конкурентоспроможна економіка України».

«Дніпропетровщина вчергове демонструє свою зацікавленість у розвитку бізнесу й економіки загалом. Створенні нових робочих місць. Надходженні податків до бюджетів усіх рівнів. Це велика допомога ЗСУ, забезпечення умов для відновлення та розбудови нашої країни після Перемоги», — підкреслив Володимир Орлов.

Дніпропетровська область.

Фото Дніпропетровської ОВА.