За даними голови Дніпропетровської ОВА Сергія Лисака, пошкоджено три адмінбудівлі й сім житлових будинків, серед яких — багатоповерхівка. Станом на 11.00 кількість постраждалих зросла до 41 особи, одна людина загинула.

У цей самий час російські окупанти завдали ударів по містах Суми і Запоріжжя, внаслідок  чого щонайменше три особи дістали поранення.

У ніч на п’ятницю рф атакувала Україну 20 дронами-камікадзе типу Shahed-136/131 у напрямку Одеської області, 16 з них вдалося знищити. Про це повідомляють Повітряні сили ЗСУ.

Ворожий удар відбивали зенітні ракетні підрозділи, винищувальна авіація, мобільні вогневі групи. Сили оборони півдня уточнили: два «Шахеди» збили на Миколаївщині і 14 — на Одещині.

Останні дистанційні атаки ворога можуть демонструвати, до чого необхідно підготуватися Україні в осінньо-зимовий період. Такий висновок роблять аналітики Defanse Express. Мовляв, країна-терорист уже п’ятий день поспіль б’є літако-снарядами Shahed по Одеській області в спробі знищити портову та аграрну інфраструктуру. Відповідно до повідомлень Командування Повітряних сил, ворог за цей час випустив загалом 135 ударних дронів, абсолютна більшість  яких летіла саме по об’єктах на Одещині.

Водночас показник збиття не означає, що літако-снаряд досяг своєї мети. Деякі з них, які не були збиті, промахуються, деякі, часом падають на території Румунії... Але, зрештою, статистика цілком показова й демонструє, що приблизно 75% БПЛА збивають сили української ППО. І саме тому росіяни продовжують концентрувати атаки на одній групі об’єктів в одному регіоні вже майже тиждень. «Так, цілком можливо, що саме такі концентровані удари по одній групі об’єктів в одному регіоні — це те, до чого необхідно готуватися Україні, на відміну від розпорошених ударів, які практикував ворог під час осінньо-зимових дистанційних атак», — припускають військові оглядачі.

Тим часом Генштаб ЗСУ (станом на 08.09) інформує: українські захисники мають успіх на південь від Бахмута та південніше від Роботиного, витісняють противника із займаних позицій та закріплюються на досягнутих рубежах. Протягом минулої доби відбулося 39 бойових зіткнень. Противник завдав сім ракетних, 74 авіаційні удари, здійснив 46 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

Західні союзники прискіпливо спостерігають за контрнаступом ЗСУ. І час від часу кажуть про повільне просування українських військ. Натомість наші захисники не згодні з такими висловлюваннями. Аргумент простий: у доктринах майже всіх країн — членів 

НАТО наступальні дії починаються з масованих авіаційних атак. Уже потім, після знищення всіх штабів, систем ППО, складів, аеродромів та пунктів управління противника, починає просуватися піхота та бронетехніка. Тому, мовляв, український наступ та визволення територій відбувалися б набагато швидше за наявності достатньої кількості літаків F-16.

Фото: Сергій Лисак у Telegram