Учасник бойових дій, археолог Олександр Смирнов.

П’ять приміщень через російські обстріли та пошкодження були недоступними для відвідувачів. 

У краєзнавчий музей шість разів влучали снаряди та їх уламки. Заклад тимчасово припинив роботу наприкінці лютого 2022-го. Перші після перерви відвідувачі зайшли у березні 2023-го.

«Музей працював на тимчасових виставках, на різних організаційних унікальних моментах: робота з дітьми й навіть з дорослими. Так довелося працювати весь цей час», — розповіла в. о. директора музею Ельвіра Єлізарова.

Археологічний комплекс почали відновлювати три місяці тому. Участь брали наукові співробітники, художники та археологи. «Дуже багато було проведено ремонтних робіт, я маю на увазі ремонтно-реставраційні роботи, тому що, на жаль, після обстрілів деякі речі вже потребували того, щоб попрацювали реставратори», — розповіла провідна наукова співробітниця музею Наталя Гаркуша.

У залах розмістили експозицію, яка розповідає про життя людей на території сучасної Миколаївщини від верхнього палеоліту до середньовіччя. Тут 4650 експонатів. «Серед усього, що є, я рекомендую звернути увагу на колекцію чорнолакової кераміки, скіфський і сарматський матеріали з розкопок курганів. Це, безумовно, шикарна колекція з городища Дикий Сад, колекція знарядь з бронзи», — каже заступник директора Миколаївського обласного краєзнавчого музею Валерій Чернявський.

Під час робіт виникла ідея змінити експозицію. В основі — давньогрецьке торговельне судно, яке знайшли археологи на Кінбурнській косі у 2014—2015 роках. За кресленнями відтворили приблизно половину 13-метрового корабля. Екіпаж з трьох-чотирьох купців прямував з острова Кос. Про це повідомив відомий археолог, учасник бойових дій Олександр Смирнов.

Приблизно такий вигляд мало давньогрецьке судно.

«Корабель прямував через Аттику, через Афіни; потім через територію сучасної Туреччини — Босфор і Дарданелли, з заходом до Сінопа; потім — з заходом до Кавказьких гір, це сучасна Грузія, Колхіда; потім уже — Крим, і йшов до Ольвії», — розповідає Олександр Смирнов. За словами археолога, купці везли сінопські та колхідські амфори. Почесне місце в експозиції належить особливому елементу вантажу.

«На кораблі було виявлено кратероподібну посудину, яка також представлена у нашому музеї і аналогів якої ми не можемо знайти в інших музеях світу. Скоріш за все, до наших Ольвійських храмів їхала спеціальна посудина, виготовлена митцями з Аттики для Ольвійських храмових комплексів», — зазначив Олександр Смирнов.

Миколаїв.

Фото Володимира СТЕПАНОВА.