До того ж частково його проводитимуть у рідному Херсоні. Тому й гасло для такої знакової події обрали — «Ми вдома».

Про це розповів президент фестивалю, керівник Херсонського обласного академічного музично-драматичного театру імені Куліша Олександр Книга на недавній пресконференції. Ювілейну програму показуватимуть із 8 по 16 вересня, а відкриття відбуватиметься одночасно в 25 театрах. Загалом глядачів запрошують до театрів Києва, Одеси, Миколаєва, Львова, Херсона. Новокаховський театр доєднається онлайн-виставою, записаною на ютуб-каналі. У такий спосіб хочуть показати, що Нова Каховка — це Україна.

На запитання, чи варто ризикувати і проводити фестивальні заходи в деокупованому Херсоні, який ворог чи не щодня обстрілює, Олександр Книга відповів: вистави відбуватимуться в безпечному місці, про яке заздалегідь не повідомлятимуть. Він також зазначив, що й нині його колектив у Херсоні працює, грає там вистави, і люди дуже вдячні, адже попри жахіття війни життя триває.

До речі, за 25 років фестиваль не зупинявся. Коли був ковід, каже пан Олександр, грали на відкритих майданчиках. І навіть торік, коли Херсон перебував в окупації, а Олександр Книга щойно звільнився з російського полону, вирішив продовжувати справу. «Ми дісталися Львова і все зробили, аби фестиваль відбувся. Тоді до нас долучилося дуже багато країн, і він справді був міжнародним, хоча ми й робили акцент на Херсон, бо це було в той час, коли рашисти намагалися на нашій базі створити свій так званий рускій театр. Але в них нічого не вийшло. І ми вдома. Ми намагаємось не рекламувати, де працюємо, але не працювати ми не можемо, бо це потрібно людям — і військовим, і тим, хто залишається в місті. Фронт там, де ми працюємо».

Олександр Книга також розповів, що часто в інших містах під час гастролей і навіть коли бувають за кордоном до них приходять херсонці та розповідають, що зберігають квитки, які були куплені ще до повномасштабного вторгнення. А колектив обіцяє, що обов’язково запрограмовані вистави зіграє.

Тим часом, як зазначила програмний директор фестивалю Анастасія Ларіна, коли під час відбору вони запитували театри, де ті хочуть зіграти, всі обирали саме Херсон. Істотно відрізняється цьогоріч і програма, каже Анастасія, — додалося багато вистав за творами українських авторів. А ще чимало романтичних вистав, вистав з надією на майбутнє.

А поки що все готове до заходу. Одним із фестивальних майданчиків у 2023-му стане театр ім. Василька в Одесі, з яким підписали меморандум. Там, зокрема, покажуть і нову виставу Херсонського театру. 

«Розуміємо, що в Херсоні не можемо прийняти 70 колективів, які залюбки приїхали би в мирний час. Тому вирішили, що бази будуть у Херсоні, Миколаєві, Одесі, Львові та Києві. Театр ім. Василька виділив приміщення під кілька наших проєктів, які будуть на фесті, — це івано-франківська стендап-комедія «Про що мовчать чоловіки» з Олексієм Гнатковським (до речі, блискучим виконавцем ролі Олекси Довбуша у картині «Довбуш», яка нині б’є рекорди з відвідуваності в наших кінотеатрах. — Ред.). Також в Одесі можна буде побачити вистави Малого театру і прем’єру Херсонського театру «Позивний Горобчик» за п’єсою «Погані дороги» Наталі Ворожбит», — розповів Олександр Книга.

Cловом, стежте за афішами фестивалю.

Що ж стосується географії, то вона охоплює, окрім України, Португалію, Туреччину, Словаччину і Німеччину. А ще працюватимуть літературні сцени, музичні платформи та відбуватиметься ще багато цікавого за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку USAID.

ДОВІДКОВО

Міжнародний театральний фестиваль «Мельпомена Таврії» відбувається у Херсоні з 1999 року. За цей час у межах «Мельпомени» понад 200 театральних колективів з 20 країн показали понад 450 вистав.

Фото з відкритих джерел.