Її постачання унеможливили рашисти, постійно обстрілюючи населені пункти та пошкодивши під час однієї з атак мережі і обладнання.

Ініціативна група селян приїхала до Сум та побувала в обласній військовій адміністрації, де поділилася своєю бідою. Заступниця голови ОВА Марія Зонова поінформувала: влада про проблему знає та не раз обговорювала її з військовими і посадовцями компанії «Сумиобленерго». Ремонтні бригади виїжджали на місце та оглянули ділянку на території Великописарівської громади, де необхідно усунути пошкодження. Але зробити це виявилося непросто: місцевість наскрізь прострілюється ворогом, бо буквально прилягає до кордону. Тим часом ремонтникам, щоб відновити електропостачання, треба буде працювати кілька годин, використовуючи спеціальну техніку.

Все це добре видно здалеку, а рашисти тільки й чекають миті, щоб почати обстріли. Їм однаково, у кого «пуляти» — у військовослужбовців чи цивільних. Більше того: схоже на те, що ворог отримує задоволення від усвідомлення своєї «всесильності». Захотів — дав людям світло, захотів — відібрав.

За словами посадовця АТ «Сумиобленерго» Олександра Маландія, на Сумщині вже тривалий час немає струму не лише у Великописарівській громаді Охтирського району, а й у кількох прикордонних громадах Сумського і Шосткинського районів. Причина та сама: загарбники пошкодили електричні мережі та обладнання і не дають їх відновити. Щойно на об’єктах з’являються ремонтники, по них одразу ведуть прицільний вогонь. «Ми вже втратили п’ятьох працівників, — каже О. Маландій. — Вони були вбиті рашистами, коли намагалися відновити електропостачання. А не так давно двоє наших людей дістали поранення у Середино-Будській громаді. Кожен виїзд енергетиків на прикордоння — це, без перебільшення, загроза їхньому життю. Бо вони не військові, вони мирні, цивільні люди, як і більшість із нас».

Щодо Великописарівської громади, звідки прибули «ходоки» до обласної військової адміністрації, то, запевнює О. Маландій, він побував на проблемній ділянці та оглянув пошкодження. Варіантів їх усунення може бути кілька, але про подробиці з міркувань безпеки поки що публічно розповідати не можна. Людям спробують допомогти, наскільки це буде можливо.

Та навіть відновлення енергопостачання ціною життя працівників «Сумиобленерго» не дає гарантій того, що жителі прикордонних громад упродовж осені та зими житимуть у комфортних умовах. Мережі та обладнання можуть пошкодити будь-якої миті, бо рашисти інтенсивно обстрілюють Сумщину щодня. Тому, наголосила М. Зонова, прикордонні населені пункти області необхідно максимально забезпечити електрогенераторами. А ще надійніше для людей, особливо жителів 5-кілометрової прикордонної зони, — виїхати у безпечніші місця. Перечекати там хоча б найбільш складний зимовий період.

Ще в липні на Сумщині було прийнято рішення про добровільну евакуацію жителів із небезпечної 5-кілометрової зони, голова ОВА Володимир Артюх підписав відповідне розпорядження. Згідно з попередніми підрахунками, переїхати мало приблизно 25 тисяч осіб, але більше половини з них поки що залишаються вдома.

Сумська область.

Фото з сайту ua-energy.org