Те, що хмельничанка Софія Зульфікар (на знімку) має неабиякі музичні здібності, викладачі Хмельницької школи мистецтв «Озерна» зрозуміли, коли шестирічна дівчинка почала там навчання по класу скрипки. А тепер у тринадцятилітньої Софії уже чималий досвід занять музикою та участі у різних конкурсах. Вона закінчує школу мистецтв і одночасно займається у школі-студії при фаховому коледжі ім. В. Заремби, є учасницею Хмельницької обласної дитячої філармонії та стипендіатом хмельницького міського голови та обласної ради. Крім того, ввійшла до складу молодіжного симфонічного оркестру України під патронатом Берлінської філармонії. Лауреат численних престижних всеукраїнських та міжнародних скрипкових конкурсів, вона стала стипендіатом Міжнародної літньої музичної академії в італійській Кремоні та учасницею проєкту «Богдана Півненко та талановиті діти України». Лише за останні чотири місяці юна скрипалька здобула Гран-прі у шести престижних українських та міжнародних конкурсах.

Дівчинка відмінниця у шкільному навчанні, стала переможницею I та II етапу конкурсу-захисту науково-дослідницьких проєктів «Перший крок в науку».

Доки в школі тривали канікули, вона встигла побувати в італійському місті Сан-Віто-аль-Тальяменто на всесвітньому конкурсі юних скрипалів Piccolo Violino Magico. Два десятки найкращих скрипалів віком до 13 років представляли США, Японію, Китай, Австралію, Південну Корею, Іспанію, Канаду. А честь України достойно захистила Софія Зульфікар.

До конкурсу вона готувалася дуже відповідально, адже складна для виконання програма у супроводі оркестру складалася з трьох турів. Софія виконувала всесвітньо відомі твори, серед яких була і «Мелодія» Мирослава Скорика, яку публіка сприйняла особливо тепло.

Журі конкурсу — видатні скрипалі сучасності, в яких Софії пощастило отримати майстер-класи. По завершенню змагань конкурсантка була нагороджена званням дипломанта конкурсу зі спеціальним призом за краще виконання барокового концерту та грошовою премією.

Продовженням бурхливого липня стало навчання Софії у Міжнародній музичній літній академії у місті Кремона. Це край найвидатніших скрипкових майстрів: Страдіварі, Аматі, Гварнері. Тепер їхню справу продовжують півтори сотні скрипкових майстрів. Приватні уроки, майстер-класи, камерна музика, гра в оркестрі та публічні виступи на різних майданчиках та сценах міста — це той досвід, який подарувала академія Софії.

У Кремоні Софія стала лауреатом ІІ премії та була нагороджена дипломом за краще виконання твору Ніколо Паганіні La Campanella.

За цими досягненнями стоїть робота викладача, концертмейстера та підтримка батьків. Неоціненною була допомога львівського майстра Ореста Пуцентелі, який надав одну зі своїх найкращих скрипок для участі Софії у конкурсах.

Тепер юна скрипалька готується до поїздки в Брюссель, а потім знову до Італії у складі молодіжного симфонічного оркестру України.

Хмельницький.

Фото з архіву Софії Зульфікар.