Опалювальний сезон проходитимемо під постійними атаками агресора, як було нинішньої зими. Про це розповів міністр енергетики Герман Галущенко під час перебування на Дніпропетровщині (на знімку).

Відповідаючи на запитання нашого кореспондента, він заявив, що наразі відключення електроенергії не плануються. Енергосистема повністю готова до проходження осінньо-зимового періоду з точки зору ресурсів, генерації та передачі. Єдиним фактором, який може вплинути на відключення, є атаки ворога.

«Енергетичні об’єкти України до атак, безумовно, готові. Питання в їх масштабах — тут передбачити складно. Будемо моніторити і реагувати відповідно до масштабів. Якщо внаслідок атак будуть відключення, то зробимо все, щоб вони тривали досить обмежений час. Для цього напрацьовано дуже багато рішень, які ми випробували й минулої зими. Зараз ми їх модифікували для того, щоб максимально забезпечити споживачів електроенергією», — зазначив міністр.

Він підкреслив, що нині триває наймасштабніша ремонтна кампанія за всю історію незалежності України. Вона наближається до завершення. Усі ті графіки та терміни, які ставили, виконуються. І той обсяг генерації, який відновлюють, обіцяють завершити до початку опалювального сезону. Паралельно буде відновлена й робота підстанцій Укренерго.

Дефіцит ресурсів не загрожує

«Стосовно ресурсів: ми будемо забезпечені всім необхідним. Вугіллям — у повному об’ємі. В нас трохи впали його запаси на складах через високу температуру протягом останніх двох місяців літа. Але зараз вже укладені відповідні контракти — в тому числі й на імпорт. По газу сьогодні вже маємо показник більший, ніж планували на початок опалювального сезону — майже 15 мільярдів кубів уже в сховищах. Тому з ресурсами проблем не буде», — запевнив Герман Галущенко.

Також міністр розповів «Голосу України», що не очікують і дефіциту палива на АЗС. Та обіцяв, що роботу в цьому напрямку буде продовжено.

До весни тарифи не підвищать

Він також зазначив, що наразі немає ніяких планів щодо збільшення тарифів на енергоносії. Діє положення про покладання спецобов’язків на ринку електроенергії стосовно забезпечення доступною електроенергією населення.

«Це рішення було прийнято влітку і діятиме до кінця року. Але будемо продовжувати дію цього рішення і до кінця опалювального сезону. Ніяких нових ввідних сьогодні навіть не обговорюється», — підкреслив міністр.

На питання «Голосу України» стосовно необхідності запасатися свічками, ліхтариками, батарейками, павербанками тощо Герман Галущенко відповів, що це воно є його найулюбленішим. «Коли мене питають, чи треба купувати генератори, я кажу, що треба. Варто купувати автономні засоби живлення. Якщо вони у вас є — ви більш захищені від можливих негативних наслідків російських атак на енергетичну систему України. А ми зробимо все, щоб вони не знадобилися», — пообіцяв він.

росія втрачає атомний ринок

Також міністр нагадав про те, що недавно вперше в історії на Рівненській АЄС для 440 реакторів здійснили завантаження палива, виробленого компанією Westinghouse — нашими американськими партнерами спільно з фахівцями «Енергоатома». Тим самим вбили монополію «росатома» на цьому сегменті ринку. Бо до цього дня таке паливо вироблялося виключно «росатомом». І відповідно дуже багато держав стовідсотково залежали від них.

«Знайти інше паливо на ринку було неможливо. Сьогодні така можливість забезпечена. Дуже пишаюся, що саме українські фахівці брали в цьому участь. Спільно з Westinghouse ми вже витісняємо росіян на європейському ринку. І це дуже важливо з точки зору майбутніх санкцій щодо атомної енергетики росії», — акцентував головний енергетик країни.

І додав, що те саме відбувається і на світовому ринку урану, який на 40% контролювала рф. Сьогодні ситуація змінюється. Для того, щоб узагалі витіснити росію з цього ринку, Україна працює як з канадцями, так і з британцями.

Дослівно

«Дефіцит палива на АЗС є також однією з цілей ворога — по об’єктах цієї сфери здійснюються постійні атаки. Як говорило багато експертів, великого збільшення ціни палива насправді не відбувається. Тому ціни будуть стабільними. Питання в ресурсі — й він буде забезпечений», — сказав очільник міністерства.

Дніпропетровська область.

Фото Міністерства енергетики України.

Тим часом

Черговий енергоблок теплоелектростанції вийшов із ремонту

Як повідомляє Міненерго, завдяки виходу з ремонту одного з енергоблоків до енергосистеми додалося 125 МВт потужностей.

«Енергетики продовжують готувати енергосистему до опалювального сезону, який буде відбуватися в умовах російських атак. Триває масштабна ремонтна кампанія на об’єктах генерації — теплової, гідро- та атомної», — додають у відомстві.

Міненерго також відзвітувало, що 21 вересня Україна експортувала до Словаччини 3006,00 МВт-год електроенергії, а до Молдови — 1816,00 МВт-год. Водночас комерційний імпорт становив 319,00 МВт-год.

Вл. інф.