В Одесі відбулося громадське обговорення на тему: «Реалізація Програми економічних реформ Президента на 2010—2014 рр.». Ініціатором громадського обговорення програми став голова підкомітету з питань взаємодії з державними органами, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами Комітету Верховної Ради з питань верховенства права та правосуддя  народний депутат України Геннадій Труханов (фракція Партії регіонів). Участь в обговоренні, крім народних депутатів, узяли також представники міської та обласної влади, депутати Одеської міської ради, представники органів самоорганізації населення та громадськості.
Не таємниця, що якість житлово-комунальних послуг в Одесі не відповідає вимогам споживачів і технічним стандартам, а система експлуатації житла підприємствами ЖКГ — застаріла та неефективна.
За словами Г. Труханова, виходом із ситуації може стати розширення повноважень мешканців у сфері управління своїми будинками. Як приклад він навів СОН «Марсельський» — пілотний проект, успішно реалізований у його виборчому окрузі — Суворовському районі Одеси. Суть проекту полягає в передачі управління житловим фондом іншим СОНам (самоврядний орган населення), які можуть створити на своїй базі керуючі компанії як підрядні організації. Так, люди самі вирішують, які проблеми утримування будинків є першочерговими та визначають шляхи їх розв’язання.
СОН «Марсельський» розпочав свою роботу торік, до його відання відійшло 65 висотних будинків. Створивши на своїй базі керуючу компанію «Суворовський», яка на правах підрядної організації вирішує всі побутові питання підвідомчих будинків, усього за рік вдалося досягти значних результатів. За цей період силами працівників СОНа було відремонтовано близько двох тисяч квадратних метрів покрівлі, 12 під’їзних дашків. Проведено капітальний ремонт 10 парадних, встановлено пандуси, впорядковано прилеглі до будинків території, триває постійне обслуговування внутрішньобудинкових мереж, їх поступова заміна.
Народний депутат підкреслив, що все це було проведено за рахунок оптимізації роботи підприємства, без підвищення тарифів для населення. На відміну від житлово-комунального сектору (ЖКС), СОН «Марсельський» виділяє на ремонтні роботи до 60% коштів, що надходять від мешканців. Тоді як ЖКС витрачає на це від 10 до 20%.
У свою чергу заступник голови Комітету Верховної Ради з питань будівництва, містобудування, житлово-комунального господарства та регіональної політики Володимир Сальдо запевнив, що у Верховній Раді знайде підтримку законопроект про регулювання роботи СОНів, спроможний якісно змінити сферу житлово-комунального господарства в країні.
 
Одеса.
Дослівно
Народний депутат Геннадій Труханов: 
«Найважливіша умова успішності реформи ЖКГ — створення конкурентного середовища на ринку комунальних послуг. І одним із ключових гравців на цьому ринку мають стати органи самоорганізації населення».