Крім того, за цей час ворог завдав 10 ракетних, 89 авіаційних ударів та здійснив 39 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ і по цивільних об’єктах України.

Зранку понеділка росіяни обстрілювали Харківщину та Херсон, зокрема із С-300. Є руйнування і постраждалі.

А в ніч на 2 жовтня рф атакувала Україну 7 дронами-камікадзе. Силами та засобами Повітряних сил знищено 4 «Shahed-131/136».

Найближчим часом ударні дрони переважатимуть над ракетами в терористичних повітряних атаках росії, вважає речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

«Ми розуміємо, що загроза безпілотників зростатиме, їх стає більше — і, відповідно, потрібно більше засобів, які раціонально використовуватимуться проти цих БПЛА. Є всі ознаки того, що саме ударні безпілотники більше домінуватимуть в атаках. Тому нам потрібно робити висновки і готуватися до цього», — зазначив він.

За словами Юрія Ігната, вересень цього року став рекордним за кількістю атак рф ударними дронами. Він зазначив, що росія й надалі нарощуватиме їх виробництво і застосовуватиме проти України, бо це дешевше, ніж виробництво ракет. На думку речника Повітряних сил ЗСУ, якщо противник збільшуватиме кількість ударних дронів, то нам потрібно збільшувати кількість засобів ППО. А це, мовляв, можливо тільки завдяки союзникам. Тому триває постійна робота з партнерами у форматі «Рамштайн».

До речі, 1 жовтня ударні дрони атакували російський смоленський авіазавод, де виробляли ракети Х-59 — три з чотирьох БПЛА влучили в ціль, завдавши значних пошкоджень виробничим потужностям військового підприємства держави-агресора. Про це повідомила прес-служба ГУР МОУ. Від застосування ракет цього типу найбільше потерпають Чернігівська, Сумська, Харківська, Дніпропетровська, Запорізька та Херсонська області.

У свою чергу, коментуючи ситуацію на фронті в ефірі «Еспресо», директор інформаційно-консалтингової компанії Defense Express Сергій Згурець зазначив, що відбувається перехід війни на виснаження з використанням артилерії. А спробувати порушити цей динамічний паритет можна буде за рахунок більш системного, регулярного та масштабного постачання озброєнь.
«Наступний рік стане роком спроможності обох сторін. Тобто європейців, американців і нас, а з іншого боку — росіян, Північної Кореї та Ірану, — забезпечувати постачання озброєнь та артилерії. Переконаний: артилерія буде основним чинником у 2024 році. Потім йдеться про використання дронів різного масштабу, а далі про якісне залучення особового складу.

Сподіваюся, що наші підходи до переформатування підготовки, використання штурмових підрозділів, зміна підготовки у покращенні взаємодії між бригадами — це все частково може вплинути на зміну динамічного паритету. Але на першому місці — боєприпаси, артилерія, дрони та далекобійні системи», — резюмував експерт.