Також повідомляється, що на Бахмутському напрямку противник безуспішно намагався відновити втрачене положення в районі Андріївки Донецької області. Саме там, кажуть військові експерти, нині точаться кровопролитні бої, результати яких можуть вплинути на весь контрнаступ. Одночасно Сили оборони продовжують знищувати окупантів у Курдюмівці. Місцевий гарнізон рашистів уже сильно знекровлений. І якщо найближчими днями сюди не прибуде підкріплення, то ЗСУ зможуть урешті деокупувати це стратегічно важливе село, припускають спостерігачі. Водночас під Бахмут повернулися вагнерівці й відновили контрнаступи на Кліщіївку. Але безуспішно.

Щодо Роботиного, то ситуація на всіх трьох напрямках від цього населеного пункту доволі динамічна. Схоже, на цій ділянці ЗСУ серйозно налаштовані на прорив. Однак й окупаційні війська кинули туди всі наявні резерви. Як повідомила в телеефірі речниця ОК «Південь» Наталія Гуменюк, на лівому березі Херсона спостерігаються постійні маневри росіян, пов’язані з постачанням їхніх сил та засобів на Запорізький напрямок. Також противник частково підтягує резерви з т. о. Криму, але критичного збільшення війська рф і створення ударних угруповань наразі немає.

Одночасно, за словами Гуменюк, на південному напрямку значно поменшало артилерійських обстрілів з боку ворога та впала їхня щільність. Вона зазначила, що певною мірою це відбувається і внаслідок бойової роботи ЗСУ.

Мовляв, лише протягом доби відмінусовано два польові пункти боєпостачання рашистів. До того ж українські оборонці в середу знищили три човни з диверсійно-розвідувальними групами «братів».

Утім, на лінії фронту ситуація залишається напруженою — ворог продовжує авіаційний терор. Протягом доби (дані на 04.10) росіяни завдали трьох ударів керованими авіабомбами. Загалом застосували 17 снарядів, які відповідають 500 кілограмам тротилового еквіваленту. Окупанти завдають потужної шкоди мирним містам і цивільному населенню. Зокрема й 4 жовтня, коли атакували передмістя Херсона, населені пункти Бериславського району. Внаслідок авіаційного удару одна особа загинула, семеро зазнали поранень, ще сімох було поранено через артилерійські обстріли.

До речі

Унаслідок ведення бойових дій у період між 1 лютого та 31 липня в Україні загинуло щонайменше 1028 та було поранено 3593 цивільні особи. Такі дані озвучила голова Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Даніель Белль на презентації нової доповіді.

Вона поінформувала, що 86% мирних жителів постраждали під час перебування на контрольованій Україною території, ймовірно, внаслідок атак з боку рф. Зброя із широкою зоною ураження спричинила понад 90% жертв.

Фото: УНІАН, ілюстративне.