Так, у ніч на 5 жовтня росіяни запустили 29 ударних БпЛА типу «Shahed» з південного напрямку (мис Чауда, т. о. Крим). Наша ППО знищила 24 «мопеди» у межах Одеської, Миколаївської та Кіровоградської областей, повідомляють Повітряні сили ЗСУ.

Загалом армія рф за добу здійснила атаки на 11 областей України.

За даними Генштабу (на 5.10), за минулу добу на фронті українські захисники відбили атаки російських військ на Куп’янському, Лиманському, Шахтарському, Запорізькому напрямках та вели наступальні дії на Бахмутському і Мелітопольському напрямках. Протягом цього часу відбулося 57 бойових зіткнень. Загалом армія рф завдала 5 ракетних та 60 авіаційних ударів, здійснила 47 обстрілів з реактивних систем залпового вогню і по позиціях українських військ, і по цивільних об’єктах України.

Отже, ЗСУ продовжують ведення оборони на сході та півдні України, наступальну операцію на Мелітопольському напрямку та наступальні дії на Бахмутському напрямку, підсумовують інформацію Генштабу військові аналітики.

Про серйозну налаштованість наших захисників на прорив фронту в районі Новопрокопівки свідчить те, що нині тут задіяно понад десять різних бригад: артилерійські, десантні, механізовані та піхотні. Про це каже експерт Сергій Згурець.

За його словами, сьогодні головна увага прикута до південного фронту, де з 4 червня триває наш контрнаступ. Уже чотири місяці новосформовані бригади й бригади з досвідом продовжують прогризання через російську оборону, зокрема на Токмацькому напрямку. І саме зараз відбуваються надважливі тактичні бойові дії навколо Новопрокопівки та Вербового.

З боку противника розміщено достатньо значне угрупування. Якщо брати відстань від Копанів до Новофедорівки, там приблизно 20 ворожих частин рівня «бригада» чи «полк». Наше просування відбувається в надзвичайно складних умовах, з подоланням мінних полів і знищенням у цих умовах живої сили та техніки ворога. Оскільки втрати в рф дуже великі, вони шукають нові ресурси для перекидання саме на цю ділянку фронту.

Тим часом на росії тривають навчання з цивільної оборони. Як зазначається у розвідувальному огляді міноборони Великої Британії, останніми днями російська федерація проводить навчання з цивільної оборони на більшій частині своєї території за сценарієм широкомасштабного міжнародного збройного конфлікту. Мовляв, вони відбуваються щорічно з 2012 року. срср упродовж поколінь, а згодом і росія приділяли увагу внутрішній підготовці до великого конфлікту. Однак, навіть з огляду на війну, що триває в Україні, навряд чи рф істотно змінила свою позицію щодо національної готовності за останні місяці, вважають британські аналітики.