За цей час сталося 37 бойових зіткнень, але Сили оборони всі атаки загарбників відбили.

Через воєнні дії російської армії загинули щонайменше два мирні жителі України, ще 22 осіб було поранено.

На Херсонщині ворог здійснив 53 обстріли, випустивши 288 снарядів з мінометів, артилерії, «Градів», АГС, танків, авіації, БПЛА. По Херсону росіяни випустили 96 снарядів. Поцілили у житлові квартали населених пунктів області, автостоянку та об’єкт критичної інфраструктури у Херсоні, територію церкви у Херсонському районі. Вночі армія рф також била по Херсону з тимчасово окупованого Лівобережжя, проте про потерпілих інформація не надходила, повідомив голова Херсонської міської військової адміністрації Роман Мрочко.

Інститут вивчення війни (ISW) у своєму звіті пише, що російські війська посилили мінування в районі Роботине — Вербове та намагаються скувати українські сили на ділянках фронту на захід від Запорізької області. Речник Таврійського угруповання військ України полковник Олександр Штупун заявив, що російські війська намагалися зафіксувати українські сили на Авдіївському та Мар’їнському напрямках і не дати їм перекинути резерви на Запорізький напрямок. Водночас, за його словами, активність безпілотників і авіації противника в останні дні знизилася через погану погоду.

А в Маріуполі фіксують прибуття новосформованих підрозділів ворога, пише у Телеграмі радник міського голови Петро Андрющенко. Загалом йдеться про кількість до 5 тисяч. Останнє подібне введення нових резервів фіксувалося у квітні 2023 року. Водночас посилено переміщення систем ППО в місті та навколо вже без дотримання глобальних заходів безпеки. Уздовж узбережжя від села Мелекіного у напрямку Бердянська противник розгортає додаткові системи зв’язку.

Своєю чергою речник Повітряних сил ЗСУ полковник Юрій Ігнат висловив занепокоєння щодо очікуваного удару російських безпілотників Shahed 131/136 по Україні цієї зими. Мовляв, Сили протиповітряної оборони докладатимуть максимум зусиль для захисту енергетичного сектору, стратегічних об’єктів держави та об’єктів критичної інфраструктури.

Юрій Ігнат наголосив: існує цілий перелік об’єктів, які можуть бути потенційними мішенями для ворога. Також, за його словами, слід враховувати, що продовольчий сектор має бути внесений до переліку об’єктів критичної інфраструктури, оскільки це один з напрямів атаки з боку росії.

Однак Україні досі не вистачає відповідних систем оборони, тому доводиться використовувати усі доступні засоби для збиття повітряних цілей.

Фото: t.me/V_Zelenskiy_official